Combinatie wind- en zonne-energie

Zon en wind vullen elkaar aan! Liander onderzocht data van KNMI van de afgelopen tien jaar en ontdekte dat het slechts 3% van de tijd voorkomt dat wind en zon tegelijkertijd het maximum vragen van de beschikbare aansluiting. Want in de winter waait het meestal harder terwijl in de zomer de zon vaker en feller schijnt.

Het combineren van wind- en zonne-energie kent diverse voordelen:

  • Nieuwe netwerkaansluitingen zijn niet nodig. Het voorkomt vaak lange doorlooptijden voor een nieuwe aansluiting;
  • Het gebruik van bestaande kabels;
  • Een meer continue belasting is voordelig voor netbeheerder.

Het plaatje hieronder laat zien dat de wind harder waait als de zon minder schijnt en andersom. De duurzame energievormen vullen elkaar aan, ook op de aansluiting.

plaatjes-zonne-energie

Collectieve inkoop en meer

Windunie is sinds 2011 actief in zonne-energie. In de afgelopen jaren is er in totaal 6,25 MWp aan vermogen geïnstalleerd bij onze leden via collectieve inkoopacties. Maar we horen dat er behoefte is aan meer diensten dan alleen het bedingen van een scherpe inkoopprijs van zonnepanelen. Wat dacht u van een collectief onderhoudscontract voor de zonnepanelen, ondersteuning bij het vervangen van de asbestplaten in combinatie met de installatie van zonnepanelen, of advies bij het aanvragen van subsidie via de SDE+De methodiek van de Stimulering Duurzame Energie is in 2008 gewijzigd en heet sindsdien SDE+. De regeling kent een gefaseerde openstelling, waarbij de goedkoopste technologieën als eerste in aanmerking komen voor subsidie. Deze subsidie bekostigt het verschil tussen de kostprijs en de marktprijs van duurzame energie. Bij de aanvraag wordt bepaald hoeveel de opgewekte duurzame energie moet opleveren om rendabel geproduceerd te worden. De uitgekeerde subsidie is vervolgens afhankelijk van de marktprijs. Bij een hoge stroomprijs wordt dus minder subsidie per kWh verstrekt. De uitvoering van de SDE+ regeling ligt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Meer informatie vindt u hier. en andere fiscale regelingen?

Totaalpakket zonne-energie

Op dit moment is Windunie bezig met het opstellen van een nieuw aanbod met betrekking tot zonnepanelen. Het gaat een totaalpakket worden van diensten die voorziet in de behoeften van onze leden. Hebt u ideeën over welke diensten zeker niet mogen ontbreken, neem dan contact op met Angelique Strijker, onze adviseur exploitatie.