Windunie Logo
  • Zon
  • Wind
  • Energiesystemen
  • Werken bij
  • Contact
Mijn Windunie Lid worden
  • Zon
  • Wind
  • Energiesystemen
  • Werken bij
  • Contact
WindunieWindmaand oktober 2023Bestuurscolumn oktober 2023
Geplaatst op: 30 okt 2023

Groei hernieuwbare energie 

De achterliggende drijvende krachten voor hernieuwbare energie zijn genoegzaam bekend. Als u het mij toestaat ze kort af te stoffen zijn dit i) streven naar duurzaam produceren en consumeren en ii) streven naar onafhankelijkheid van fossiele bronnen.

Om bij dat eerste te beginnen. De 17 strategische ontwikkeldoelen (“SDG”) van de Verenigde Naties zijn opgesteld en er relateren er 3 direct raken aan hernieuwbare energie. Dit is belangrijk, want de doelen worden vaak gebruikt als ankers bij de strategie van bedrijven, maar ook bij beleidsmakers op gemeentelijk, provinciaal, landelijk en Europees niveau.

De rakende doelen zijn:

  • SDG 7: Betaalbare en Duurzame Energie 2030. Hieronder valt onder andere in aanzienlijke mate het aandeel hernieuwbare energie in de globale energiemix verhogen.
  • SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur 2030. Hieronder valt onder andere het moderniseren van de infrastructuur en industrieën aanpassen om hen duurzaam te maken, waarbij de focus ligt op een grotere doeltreffendheid bij het gebruik van hulpbronnen en van schonere en milieuvriendelijke technologieën en industriële processen.
  • SDG 13: Klimaatactie 2030. Bedoeld wordt onder andere maatregelen inzake klimaatverandering integreren in nationale beleidslijnen, strategieën en planning (bijv. inzake CO2 uitstoot)

Bovenstaande wordt versterkt door een Europese richtlijn (van kracht sinds eind vorig jaar) om ook te rapporteren (“CSRD”) over zaken zoals bijvoorbeeld CO2 uitstoot. Grote bedrijven moeten dit al vanaf 2024, middelgrote bedrijven vanaf 2025, en nog kleinere later.

De impact is er nu echter al: grote bedrijven dienen vaak ook inzicht te geven in de duurzaamheid van haar leveranciers (naast van hun eigen activiteiten).

De tweede reden (onafhankelijkheid van fossiele bronnen) is sinds 24 februari 2022 met hoofdletters benadrukt en kijk naar de recente ontwikkelingen rond Israël.

Hoe wij als Windunie inspelen op de achterliggende krachten is verschillend. Enerzijds zijn er enorme doelstellingen. Voor het Nederlandse deel van de Noordzee is de 2030 doelstelling 21 GW capaciteit (huidig incl. nog af te ronden tot eind 2023 op Noordzee 10,7 GW).

Anderzijds is er wereldwijd door de gestegen rentes sprake van stopzetten van een aantal wind op zee plannen (Ørsted schreef USD 2 mrd af op een Amerikaans windpark en Vattenfall EUR 500 mln op een Brits park). Maar ook al zal de groei van nieuwe capaciteit langzamer gaan: de huidige wind-op-zee draait al. Het nieuwsbericht midden oktober dat de overheid verwacht dat wind-op-zee duurder uitvalt ging met name om capaciteit na 2032 (dus na voornoemde doelstelling).

Deze nieuwe stroom concurreert met onze bestaande land-opwek (Windunie ca. 0,8 GW). Dat betekent dat we slimmer om moeten gaan met de verwaarding van onze stroom. In de regiobijeenkomsten zijn de eerste contouren (hubs, Windunie Zeker) geschetst. Denkt u mee? Neem dan contact op met Jan Ubbo.

Bronnen:

  1. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/windenergie-op-zee
  2. FD artikel 11 oktober 2023 “Groene-energiebedrijven hard geraak nu oplopende rente groei frustreert”
Deel dit artikel:
Terug naar maand
071rd windunie 13032024
Jan Ubbo Berghuis
Bestuurslid

Meer deze Windmaand

100 dagen directie: samen maken we ruimte voor energie Nieuws uit de branche oktober 2023 EPEX-prijzen en productiecijfers september 2023​  Windex september 2023 Webinar Nieuwe Oogst | 6 november 20.00 uur
vorig artikel volgend artikel

Op de hoogte blijven?

Met een abonnement op ons digitale magazine, de Windmaand, blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Windunie en op het gebied van wind- en zonnestroom, opslag en energiehubs. Ook in Windmaand: de Windex-data en de jongste productiecijfers. Windunie-leden ontvangen de Windmaand kosteloos. Voor niet-leden hebben wij twee abonnementen beschikbaar waarbij we verschillende tarieven hanteren tot maximaal €125,-/jaar. Meld je aan als je meer informatie over de Windmaand wilt ontvangen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo
Windunie
Coöperatie
Projecten
Zeker Windunie
Haal Alles uit je Park
Groenbalans
Veelgestelde vragen
Contact

info@windunie.nl
030 753 3100
Van Deventerlaan 30-40
3528 AE Utrecht

Direct naar
Zon
Wind
Energiesystemen
Mijn Windunie
Over ons
© 2025 Copyright Windunie
Algemene voorwaarden Privacy policy Cookies Disclaimer
info@windunie.nl
030 753 3100