Windunie Logo
  • Zon
  • Wind
  • Energiesystemen
  • Werken bij
  • Contact
Mijn Windunie Lid worden
  • Zon
  • Wind
  • Energiesystemen
  • Werken bij
  • Contact
WindunieWindmaand november 2024Bestuurscolumn november 2024
Geplaatst op: 28 nov 2024

Elektriciteitsprijs voor dummies

In de huidige energiemarkt is de prijs van stroom allesbehalve eenvoudig te bepalen. De prijs hangt van veel dingen af, onder andere de vraag naar stroom en het aanbod van stroom, maar ook de kosten van de productie van verschillende opwek methoden. De Merit Order Curve legt uit welke energiecentrales worden ingezet en tegen welke prijs. Maar wat betekent deze curve en hoe wordt de prijs beïnvloed door verschillende factoren zoals brandstofkosten en het groeiende aandeel duurzame energie?

De grafiek die de Merit Order omschrijft, werkt als een trap: elke stap vertegenwoordigt een type energiebron, gerangschikt op volgorde van kosten per eenheid (meestal uitgedrukt in €/MWh). Links op de curve zien we de goedkopere opties, zoals wind- en zonne-energie, die nauwelijks marginale kosten hebben omdat hun ‘brandstof’ gratis is. Daarop volgen kerncentrales en kolencentrales, die hogere kosten hebben vanwege brandstof en onderhoud, en helemaal rechts staan de duurste opties, zoals gascentrales.

Wanneer de vraag naar elektriciteit laag is, kunnen we volstaan met de goedkoopste energiebronnen. Bij een hogere vraag zal de elektriciteitsprijs stijgen, net zo lang tot de volgende energiebron ingezet wordt. Een gascentrale gaat namelijk pas aan als de prijs hoog genoeg is om de kosten van het gas invoer te drukken. Het is dus in principe de kostenstructuur van de laatst ingeschakelde centrale die de marktprijs op dat moment bepaalt. Wanneer de vraag afneemt, daalt de prijs, tot zo laag dat de ‘dure bronnen’ uitgeschakeld worden. Bij de hernieuwbare bronnen gebeurt daar iets geks: die blijven vaak draaien, ondanks dat de prijs al tot onder 0 is gezakt.

Merit order

Naarmate duurzame energiebronnen zoals wind en zon een groter aandeel krijgen in de energiemix, worden ze als eerste ingezet in de Merit Order. Het blokje van hernieuwbare energie in de curve wordt hierdoor breder, waardoor het minder snel nodig is om dure, fossiele brandstoffen in te zetten. Dit heeft een drukkend effect op de energieprijzen en maakt de markt volatieler. Waar vroeger de elektriciteitsprijs mee bewoog met de afname (dus hoge prijzen aan het begin van de avond), beweegt de prijs nu mee met het weer (lage prijzen bij veel wind en zon).

De Merit Order Curve legt dus uit hoe de huidige elektriciteitsprijs grotendeels tot stand komt. Wel hebben we daar zelf ook invloed op, we kunnen zorgen dat onze energie-opweksystemen beter stuurbaar worden (curtailment), we kunnen vooruit verkopen (zoals grotendeels in de pool gebeurt) en we kunnen sturen met afname, door een afnemer een goede prijs te bieden op tijden dat er opwek is.

Martine Trip
Bestuurslid

Deel dit artikel:
Terug naar maand
260721 Martine Trip V2
Martine Trip
Bestuurslid

Meer deze Windmaand

EPEX-prijzen en productiecijfers oktober 2024​  Windex oktober 2024 NedZero en het verhaal van Wind NAJAARSVERGADERING EN POOLLEDENVERGADERING 2024 Energie Samen nieuwsbrief november 2024
vorig artikel volgend artikel

Op de hoogte blijven?

Met een abonnement op ons digitale magazine, de Windmaand, blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Windunie en op het gebied van wind- en zonnestroom, opslag en energiehubs. Ook in Windmaand: de Windex-data en de jongste productiecijfers. Windunie-leden ontvangen de Windmaand kosteloos. Voor niet-leden hebben wij twee abonnementen beschikbaar waarbij we verschillende tarieven hanteren tot maximaal €125,-/jaar. Meld je aan als je meer informatie over de Windmaand wilt ontvangen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo
Windunie
Coöperatie
Projecten
Zeker Windunie
Haal Alles uit je Park
Groenbalans
Veelgestelde vragen
Contact

info@windunie.nl
030 753 3100
Van Deventerlaan 30-40
3528 AE Utrecht

Direct naar
Zon
Wind
Energiesystemen
Mijn Windunie
Over ons
© 2025 Copyright Windunie
Algemene voorwaarden Privacy policy Cookies Disclaimer
info@windunie.nl
030 753 3100