Netcongestie op het elektriciteitsnet is voor veel bedrijven de beperkende factor voor het uitbreiden, automatiseren, elektrificeren en/of het verduurzamen van de bedrijfsactiviteiten. Bedrijven uit Ens (gemeente Noordoostpolder) willen samenwerken en grip krijgen op hun energietoekomst. Ze willen netcongestie verslaan met een stapsgewijze aanpak naar voldoende energie voor groei en/of verduurzaming. De samenwerking start met het vergaren van meer inzicht in het eigen verbruik (nu en in de toekomst). Als deze eerste stap onvoldoende perspectief oplevert, gaan ze door: slim capaciteit delen met de buurbedrijven in een Smart Energiehub en – misschien – over een jaar of vijf lokaal energie opwekken en delen met wind en zon.
De BV Nederland gebruikt over 20 jaar 400% meer stroom dan nu. Met een haalbaarheidsstudie wordt in dit project allereerst onderzocht of het onderstation, waar deze bedrijven in Ens op zijn aangesloten, klaar is voor die realiteit? In deze studie maken de bedrijven samen een nauwkeurige inschatting van toekomstige bedrijfsontwikkelingen die van invloed zijn op het elektriciteitsverbruik. Dan worden op basis van de verzamelde inzichten de best passende oplossingen gekozen. Een onderzoek zoals dit heeft een doorlooptijd van 10 tot 12 weken.
Het onderzoek verloopt in 4 stappen:
- Inventariseren van verbruik nu en in de toekomst
- Analyseren van de data in combinatie met de impact op het net
- Optimaliseren van het lokale energiesysteem door gelijktijdigheid te vergroten met productie en afname
- Bepalen beste samenwerkingsmogelijkheden. Welke afspraken zijn daarvoor nodig met netbeheerder Liander en met elkaar?
Aan het einde van de onderzoeksperiode verwachten de bedrijven een juridische entiteit op te richten, die is nodig voor het maken van gezamenlijke afspraken met bijvoorbeeld de netbeheerder. Met hun samenwerking willen de ondernemers in Ens een toekomstbestendige bedrijfsvoering realiseren die duurzame en economische groei mogelijk maakt. Ze denken dat dit kan door het gezamenlijk optimaliseren van energiebeheer en het afstemmen van vraag en aanbod binnen een lokaal energiesysteem. Hierdoor zal het elektriciteitsnet uiteindelijk minder belast worden. Met elkaar versterken deze bedrijven het vestigingsklimaat in Ens.
Projectleiding op weg naar een Smart Energiehub
Windunie is vanaf de start van de ontwikkeling van Energiehub Ens betrokken bij planontwikkeling en als projectleider.
Windunie expertise
- Planontwikkeling
- Projectmanagement
- Data analyse
- Modelleren van optimale energiesysteem
- Consortiumvorming
- Juridische en technische analyses
- Business case energiehub
Feiten en cijfers
Projectleiding bij ontwikkeling van Energiehub Ens.