Haal jij het maximale rendement uit je park? Als trotse eigenaar van een wind- of zonnepark lever je een belangrijke bijdrage aan een sterker Nederland. Tegelijkertijd is stilzitten geen optie. De wereld rondom je park of installaties verandert continu. Denk aan grillige stroommarkten, onbestendige fiscale omstandigheden, nieuwe subsidies of veranderende wet- en regelgeving. Toenemende netcongestie zorgt óók voor kansen. Heb je als parkeigenaar je opties op een rijtje? Is er meer rendement onder handbereik door het sturen van de opwek, met een batterij of misschien door een lokale koppeling met een bedrijventerrein? Er zijn twee kernkeuzes. Kies je voor uitbreiden of optimaliseren? Nieuwsgierig? Laat onze kennis (en netwerk) voor jou werken en haal alles uit je park.
Uitbreiden of optimaliseren: misschien bieden beide opties extra perspectief om je park relevant te houden. ‘Samen kijken’ naar jouw ondernemerskansen heeft toegevoegde waarde want met onze kennis van het héle systeem komen er betere ideeën op tafel. Windunie helpt om uitbreidingsmogelijkheden bij je park in beeld te brengen, onderzoekt samen met jou de optimalisering van je stroomcontract of scherpt het asset management aan. Alles uit je park halen, noemen we dat.
De Nederlandse groene stroommarkt in een notendop. We zien dat de relatieve marktwaarde van duurzame elektriciteit daalt en flexibiliteit in energie belangrijker wordt. De (bestaande) netaansluiting heeft door netcongestie een toenemende waarde. Naast de productie van elektriciteit op de juiste momenten wordt de conversie naar warmte en waterstof voor wind- en zonnepark relevanter. Het mag duidelijk zijn: groen rendement komt steeds vaker uit slimme combinaties van opwek, conversie, opslag en netinfrastructuur.
Parkeigenaren die zich ‘breed’ willen oriënteren op uitbreidingsmogelijkheden krijgen met een HAP-scan (Haal Alles uit je Park) binnen enkele weken inzicht in de verschillende kansen om hun assets en netaansluiting te optimaliseren. Met de HAP-scan kijkt een breed samengesteld team van Windunie-specialisten naar jouw situatie. Samen analyseren we jouw ambitie en mogelijkheden. We scannen ruimtelijke, technische en financiële kaders en zetten nieuwe rekenmodellen in om vooruit te kunnen kijken naar de opbrengst van ondernemende keuzes. Met de uitkomst van de HAP-scan kan je weloverwogen keuzes voor uitbreiding maken, die passen bij jouw wind- of zonnepark. Je kan de HAP-scan ook gebruiken om een concreet idee voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van een laadplein of elektrolyser te toetsen.
Ook zonder scan kunnen we samen vooruit. Windunie ondersteunt en ontzorgt parkeigenaren bij een scala aan uitbreidingsmogelijkheden. Wij bieden uitgebreide consultancy- en implementatiediensten om ervoor te zorgen dat jouw wind- of zonnepark voldoet aan de huidige eisen en is voorbereid op de toekomst. Samen zoeken we naar verborgen rendement en we helpen om dit rendement te cashen. Welke uitbreiding is voor jouw situatie interessant?
Een batterij is een populaire oplossing om meer uit je aansluiting te halen en de stroom die jouw park opwekt nog slimmer te gebruiken. Niet alleen kun je met een batterij profiteren van bestaande infrastructuur maar kun je ook meer halen uit het contract dat je park met de netbeheerder heeft gesloten: meer rendement uit je Aansluit en Transport Overeenkomst (ATO) dus. Door congestie is het zeer lastig een netaansluiting te krijgen, dus waarom de aansluiting die je hebt niet optimaliseren met een energieopslagsysteem? Een ander groot voordeel is dat de batterij kan laden vanuit de stroomproductie van je park, waardoor transportkosten die normaal betaald moeten worden aan de netbeheerder worden vermeden en de netbelasting lager is dan bij een stand alone batterij.
Zon-PV en windenergie vullen elkaar goed aan qua productiemoment. Hierdoor is de netinfrastructuur van een bestaand windpark erg geschikt om te delen met een zonnepark. Het zonnepark hoeft maar beperkt begrenst te worden om overbelasting van de netaansluiting te voorkomen (afhankelijk van de dimensionering circa 1% – 3% van de jaarproductie). De netinpassingskosten voor het zonnepark worden door toepassen van cable pooling significant verlaagd, wat de business case verbeterd. Daarnaast is gecombineerde productie van wind en zon stabieler en daardoor interessanter voor een lokale afnemer.
Groene waterstof lijkt het toverwoord van de energietransitie. Maar wat kunnen we er nu eigenlijk mee? Voor welke toepassingen is het geschikt én voor welke niet? Dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen, daar zijn de meeste experts het wel over eens. Waterstof is namelijk breed inzetbaar: voor productie van warmte, om elektriciteit op te slaan of als groen alternatief in de industrie en vervoer. Door op momenten dat de wind waait waterstof te produceren, kunnen parkeigenaren een bijdrage leveren aan de vermindering van de netcongestieproblematiek in hun regio.
Door de elektrificatie van het zwaar vervoer (vrachtwagens, mobiele kranen, bouwvoertuigen) worden er steeds meer grootschalige laadpleinen ontwikkeld bij wind- en zonneparken. Door netcongestie is er geen elektriciteit beschikbaar vanuit het openbare net en is er groeiende interesse om direct stroom af te nemen van bestaande parken. Dit ontlast ook het stroomnet en maakt het mogelijk om slim te balanceren tussen vraag en aanbod van energie. Dergelijke laadpleinen spelen een cruciale rol in de energietransitie en de verduurzaming van mobiliteit.
Een elektrische koppeling met een afnemer in de omgeving kan interessant zijn om de elektriciteit uit jouw park tegen een stabiele prijs te verkopen. Deze oplossing is een eerste stap op weg naar het energiesysteem van de toekomst waarin veel vaker lokaal de koppeling gemaakt wordt tussen vraag en aanbod. Met deze oplossing wordt het lokale/regionale vestigingsklimaat versterkt. Want de afnemer ervaart meerwaarde omdat die zijn bedrijf uit kan breiden (of vergroenen) ondanks netcongestie.
Als er in de directe omgeving van jouw park wordt gewerkt aan een lokale energiegemeenschap, kan de bestaande opwek een bijdrage leveren aan levering van elektriciteit voor de lokale energiegemeenschap. Bijvoorbeeld door de elektriciteit direct te verkopen aan de energiegemeenschap met het Local4Local principe of omzetting naar benodigde warmte.
Optimalisatie is een proces waar je als parkeigenaar geen ‘nee’ tegen kan zeggen. Het omzetten van verborgen rendement naar opbrengst is essentieel voor een goed toekomstperspectief in de snel veranderende energiemarkt. Een van de belangrijkste knoppen om aan te draaien: de stroomverkoop en verwaarding van de flexibiliteit van de opwekinstallatie. Standaard ‘SDE+ volgende stroomcontracten’ worden steeds minder interessant en het vermarkten van de flexibiliteit van de productie-installatie op gebied van energiemarkten, capaciteitsmarkten en congestiemanagement vormt een steeds belangijker deel van de business case. Ook het alternatief van direct aan een afnemer verkopen (in plaats van op de elektriciteitsmarkt) wordt relevanter om langjarig een goede en stabiele prijs te krijgen. Sowieso heeft het gezamenlijk opwekken en delen van energie veel perspectief.
De stroommarktexperts van Windunie helpen met het ontwikkelen van een optimale strategie voor het stroomcontract en inzet van de flexibiliteit die past bij de parkspecifieke situatie. Dit is relevant voor bestaande parken en wordt nog belangrijker als er wordt nagedacht over uitbreiding van het bestaande park.
De mensen van Team Beheer van Windunie zijn betrokken bij meer dan de helft van alle windparken in Nederland. De windturbines in ons beheer produceerden in 2024 meer dan 1,5 TWh aan schone stroom. Vanzelfsprekend hebben we ook zonneparken en batterijen bij opwek in ons beheerportfolio. Het betekent dat we dagelijks onze tanden zetten in het maximaliseren van het rendement van Nederlandse parken. Meer rendement uit asset management betekent in onze visie steeds meer datagedreven werken. Met de hulp van verschillende, soms in eigen huis ontwikkelde, tools kunnen onze asset managers data omzetten in inzicht. En inzicht in actie (of actieplannen). Onze kennis op dit gebied delen we graag met onze klanten. Op deze basis krijgen eigenaren kansen om de parkomzet te verhogen en kosten te verlagen. Welke expertise van ons Team Beheer is voor jou interessant:
Onze dienstverlening is altijd persoonlijk: we werken met vaste contactpersonen en gaan uit van de specifieke uitdagingen en ambities van elke opdrachtgever. We adviseren zo veel mogelijk datagedreven en profiteren van een eigen team data-analisten. Ons energiesysteem wordt lokaler en slimmer. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in de energiesector steeds sneller op. Windunie wil voorop lopen: we investeren in kennis en ontwikkelen steeds meer conversie- en opslagprojecten. De business case van je wind- of zonnepark verslaan of meer zelfgeproduceerde duurzame energie gebruiken in je regio? Test onze expertise.
Meer uit je park halen in 3 stappen
Optimalisatie van jouw park en netaansluiting is geen eenmalige inspanning maar een doorlopend proces dat vereist dat je op de hoogte bent én blijft van technologische en markttechnische ontwikkelingen. Bij een HAP-scan onderzoekt Windunie samen met jou de meest kansrijke scenario’s. Iedere situatie is anders – en dus is maatwerk aan de orde – maar we onderscheiden 3 verschillende stappen om tot de beste plannen te komen.
in een gesprek met experts van Windunie wordt snel duidelijk welke mogelijkheden het meest kansrijk zijn voor het wind- of zonnepark.
deze scan, met workshop en rapport, zet de uitbreidingskansen op je locatie goed op een rijtje.
voor parken met een heldere ambitie, zoals uitbreiding met een batterij of waterstof, werken we het idee uit naar een grondige verkenning van de haalbaarheid.
Aan het energiesysteem van de toekomst wordt vandaag al gebouwd. Windunie werkt op diverse plekken in Nederland aan het optimaliseren van groen rendement met het doorontwikkelen van wind- en zonneparken naar energieparken. We helpen bij de ontwikkeling en realisatie van uitbreidingen (inclusief de fysieke en contractuele inpassing). Actuele projecten waar we je meer over kunnen vertellen en graag mee naar toe nemen, zijn onder andere Bommelerbuffer (energieopslag), Windpark Den Tol (cable pooling zonnepark en electrolyser voor waterstof) en Greenport Venlo (ontwikkeling laadplein en zon-op-dak). Kijk op onze projectpagina.