Hoe werkt de coöperatie?

Windunie weet wat er speelt. Dat blijkt wel uit de ruim 290 leden die bij ons aangesloten zijn. Jaarlijks produceren onze leden ruim 1.037 GWh aan schone stroom. Daarmee vertegenwoordigt Windunie de meerderheid van windmolens in lokaal eigendom. Naast windenergieprojecten werkt Windunie ook aan opslag en zonne-energie in lokaal eigendom.
Onze coöperatieleden waarderen het om samen kennis te delen. Dat doen we lokaal in overleg met elkaar en dat doen we door kennis en inzichten van onze specialisten op het Winduniekantoor te delen. Wij behartigen de belangen van onze leden landelijk aan tafel bij overheden, bij branche-organisaties op het gebied van duurzame energie en bij andere belangrijke stakeholders.
Wie zijn lid van de coöperatie?
De leden van coöperatie Windunie zijn aansluitingen op het net. We hebben leden met solitaire windmolens en wind- en zonneparken. Bij windparken zijn er doorgaans meerdere eigenaren die gezamenlijk profiteren van het lidmaatschap, hierbij geldt dat het windpark lid is.
Lidmaatschapsbijdrage op basis van productie
De lidmaatschapsbijdrage wordt jaarlijks afgedragen op basis van productie. Moderne windparken met veel productie betalen dus meer dan een oudere solitaire molen, maar in verhouding evenveel. Verder werkt Windunie als elke coöperatie: leden zijn gezamenlijk eigenaar en beslissen over de koers. Ook parken in ontwikkeling kunnen lid worden van Windunie. Zij profiteren dan al wel van lagere tarieven voor onze adviseurs, maar betalen nog geen lidmaatschapsbijdrage en hebben evenmin stemrecht op de ledenvergadering. Beide zijn pas aan de orde als het windpark elektriciteit gaat produceren. Om de coöperatie te ondersteunen wordt een beroep gedaan op diverse bedrijven die mede daartoe zijn opgericht. Samen met de coöperatie zijn deze bedrijven ondergebracht in Windunie Groep waar de coöperatie dus aandeelhouder van is.
Algemene Ledenvergadering
Twee keer per jaar worden alle leden uitgenodigd voor de Algemene Ledenvergadering. Het bestuur brengt verslag uit van activiteiten, presenteert nieuwe initiatieven, vraagt akkoord op bijvoorbeeld het jaarverslag of de jaarrekening, stelt soms een kandidaat bestuurslid voor, en peilt de stemming onder de leden. Wie de Ledenvergadering bezoekt, kan zijn invloed op de koers van de coöperatie dus laten gelden. Alle leden, met uitzondering van de parken in ontwikkeling, hebben stemrecht. Maar niet elk lid is daarin gelijk. Solitaire molens hebben minder stemrecht dan grote windparken. Want soms zijn de belangen van grote en kleine leden niet gelijk. Met de verdeling van het stemrecht is echter wel voorkomen dat de grote parken gezamenlijk de dienst kunnen uitmaken. Zo telt echt elke stem.
Bestuur
Uit de leden wordt het bestuur gekozen dat de dagelijkse organisatie van de coöperatie op zich neemt. Zij vormen de intermediair tussen de leden en de directie van Windunie Groep. En daarbij bewaken ze altijd het belang van de leden, op korte maar vooral lange termijn. Door contact te onderhouden met de achterban weet het bestuur wat er leeft onder de leden, aan welke innovaties behoefte is. Zo inspireert het bestuur de aan Windunie gerelateerde medewerkers tot ontwikkeling van aanvullende diensten en producten. Overigens komt natuurlijk ook veel van de vernieuwing juist vanuit de dagelijkse dienstverlening.
Bestuursleden
De bestuursleden worden benoemd voor een periode van vijf jaar en kunnen een keer worden herkozen. Hoewel de bestuursleden zo hun eigen rol hebben en ook op basis van hun ervaring en kennis worden benaderd en gekozen, hebben de bestuursleden geen officiële functie binnen het bestuur. Met uitzondering van de voorzitter.

Winduniebestuur. Van links naar rechts: Martine Trip, Jan Ubbo Berghuis, Jacco de Graaf (voorzitter), Douwe de Jong en Marten Wiersma.
Raad van Advies
In 2014 is besloten tot de oprichting van de Raad van Advies. Deze Raad bestaat uit leden, waaronder enkele oud-bestuursleden, bestuursleden van parken in ontwikkeling en experts uit de markt. Het doel van de Raad is de directie en het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies te voorzien. Daarbij wordt de Raad bij elkaar geroepen als de coöperatie voor strategische keuzes staat. Voordat een nieuwe koers of strategisch plan wordt voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering, wordt de Raad bijeengeroepen om voorstellen kritisch te bespreken en advies op te halen. Zo worden voorstellen getoetst en verbeterd voordat ze worden voorgelegd aan de leden. Voor bijeenkomsten worden zo’n 15 adviseurs bijeengeroepen.
Commissies
Voor specifieke diensten, producten of onderwerpen kan een commissie van leden worden opgericht, al dan niet tijdelijk. Ook dit is een manier om leden te betrekken bij keuzes en besluitvorming. Op dit moment is alleen de Pool-commissie actief. Deze leden zijn deelnemer in de Windunie-Pool. Zij bepalen samen met medewerkers en directie van Windunie de handelsstrategie van de Windunie-Pool. In het samenstellen van het samenwerkingscontract met Greenchoice had de Pool-commissie bijvoorbeeld een bepalende rol.
Meer weten over Coöperatie Windunie?
Veronique Eldering staat u graag persoonlijk te woord.
030 753 3100
Info@Windunie.nl