Windunie heeft zo’n 260 leden, wind- en zonproducenten, maar er zijn meer mensen betrokken bij de coöperatie. Sommige leden hebben een bestuur van wel 16 man en sommige leden zijn zelf een coöperatie.
Wat onze leden bindt, is dat ze duurzame energie opwekken en dat ze graag profiteren van alle voordelen die het collectief biedt. Of het nou gaat om samen stroom verkopen in de Windunie-Pool of om investeringskansen of om de professionele ondersteuning die de medewerkers op Utrechts kantoor bieden.
Windunie heeft diverse achterban
Er zijn grote verschillen tussen de leden. Het ene lid is een 850 kW molen uit 1999 het andere lid vertegenwoordigt 33 windturbines die nog gebouwd moeten worden. Achter het ene lid zit een boerenfamilie, en achter het andere de Wageningse Universiteit dat diverse testparken onder z’n hoede heeft.
Er zijn ook enkele burgercoöperaties lid. Zoals Coöperatie Windenergie Waterland bij Monnikendam en Zeeuwind in Zeeland. In beide gevallen heeft een groep burgers het initiatief tot de bouw van windmolens genomen en bekostigd. Coöperatie Windenergie Waterland heeft inmiddels zelfs al opgeschaald.
Coöperatie Windenergie Waterland zegt over Windunie: “Windunie ondersteunt ons van planvorming tot en met beheer. Door het coöperatieve element hebben we het gevoel dat we beter geholpen worden dan door partijen die alleen een winstdoelstelling hebben.”
Windunie-kaart met overzicht windprojecten
Op de Windunie-kaart staan de windturbines en windparken van Windunie. Hier werken we samen aan duurzame energie in lokaal eigendom.
Waarom u profiteert van de kracht van het collectief
Windunie groeit: de leden ontwikkelen samen met Windunie nieuwe windparken, zonnedaken en zonneparken met meer vermogen. En ook bestaande windmolens en zonne-installaties sluiten zich aan bij Windunie om te profiteren van de kracht van het collectief.