Zonunie-Pool

Steeds meer leden ontwikkelen naast hun windturbine ook een zonnepanelensysteem. Uiteraard willen wij er voor zorgen dat deze energie tegen de beste condities verkocht wordt. Voor de meeste van onze leden kunnen wij die condities creëren door hun stroom gezamenlijk en gebundeld te verkopen. Dit doen we met de Zonunie-Pool.

Eind 2017 is in navolging van de Windunie-Pool de Zonunie-Pool opgericht. Op deze manier kunnen leden van Windunie nog beter ontzorgd worden voor al hun duurzaam geproduceerde stroom. Bestaande of nieuwe leden met een zonnepanelensysteem kunnen op deze wijze profiteren van de kracht van het collectief.

Samenwerking met Greenchoice

Ook voor de Zonunie-Pool is samenwerking met Greenchoice gezocht om een goede prijs voor de leden te realiseren. Momenteel bestaat ons zonnestroomcontract uit een APX-product dat aansluit op de SDE+ subsidie met daarbovenop een premie – de Windunie-factor – en uiteraard de zon-GvO prijs.

Wind met zon

Sinds 2017 is de Windunie-Pool ook toegankelijk voor zonproductie op dezelfde aansluiting. Via een Zon-Addendum op het Windunie-Poolcontract wordt de zonnestroom gebundeld met een groot volume aan windstroom. Het Addendum voor de zonnestroom past zich aan de duur van het Poolcontract aan en volgt dezelfde algemene voorwaarden zoals omschreven in het Windunie-Poolreglement.

De prijsstructuur voor de zonnestroom is gelijk aan die van uw windstroom en volgt de handelsstrategie van de Windunie-Pool. Voor de opgewekte zonnestroom ontstaat wel een andere Poolprijs dan voor windstroom, omdat de profiel en onbalans-afslag afwijkt. Voor zonnestroom is dit profiel meestal beter dan bij wind: het ontstane voordeel wordt jaarlijks verrekend in mei van het jaar na het productiejaar, wanneer het ministerie van EZK de definitieve profiel- en onbalansfactor bekend maakt. Er wordt tevens een aparte GvO-prijs gehanteerd voor uw zon-GvO’s, wanneer er een duidelijke toetsbare marktprijs is. Anders ontvangt u gewoon de prijs van wind-GvO’s.

Interesse in de Zonunie-Pool of een webinar

Geef hier aan wanneer u interesse heeft in de Zonunie-Pool of een keer een webinar hierover wilt bijwonen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.