Windunie voorziet Nederland al meer dan 20 jaar van duurzame energie. We zijn betrokken bij de helft van de windprojecten op land en wekken steeds meer zonne-energie op. Tegelijkertijd werkt Windunie aan het steeds beter koppelen van opwek en afname van groene energie en ontwikkelen we slimme energiesystemen. We willen goed laten zien, wat we in huis hebben. Daarom hebben we in ons nieuwe logo de opsomming zon, wind en energiesystemen toegevoegd.
De opzegtermijn van Windunie bedraagt minimaal één kalenderjaar en eindigt altijd op 31 december. Wie zijn lidmaatschap opzegt in juni is vervolgens nog anderhalf jaar lid.
Kennisdeling, netwerk, lobby, investeringsmogelijkheden, producten en diensten, dichtbij marktkennis en pooling van stroom voor een goede prijs.
De lidmaatschapsbijdrage is de bijdrage van elk lid voor de diensten die Windunie levert aan de leden, en is afhankelijk van het de productie van jouw windmolen of windpark. Per geproduceerde MWh dragen leden een bedrag af. De bijdrage wordt berekend aan de hand van staffels.
Eigenaren van windturbines en parken in ontwikkeling kunnen lid worden van Windunie. De statuten geven aan hoe iemand lid kan worden en wat de regels zijn die binnen Windunie gelden.
De voorzitter is Jacco de Graaf, de vice-voorzitter is Marten Wiersma. Douwe de Jong, Martine Trip en Jan Ubbo Berghuis zijn de andere bestuursleden. Heb je vragen aan het bestuur? Stel deze dan via voorzitter@windunie.nl. Ook kan je contact opnemen met Véronique Eldering, de accountmanager Coöperatie van Windunie Groep.
Windunie doet voor haar leden het contractbeheer, begeleidt de aanvragen voor [Garanties van Oorsprong] en SDE+subsidie, voert lobby op landelijk en provinciaal niveau, verhandelt stroom, onderhoudt contacten met netbeheerders en kan worden ingehuurd voor het projectmanagement bij de opschaling of ontwikkeling van windparken.
Onze coöperatie is een vereniging met een bedrijf. De vereniging is de Coöperatie Windunie, met al haar leden, bestuur en bijvoorbeeld algemene ledenvergaderingen. Coöperatie Windunie heeft een bestuur van minimaal vier en maximaal vijf leden. Het belangrijkste besluitvormingsorgaan van de coöperatie is de Algemene Ledenvergadering. In de Ledenvergadering hebben alle leden zitting en deze komt tweemaal per jaar bij elkaar.
Het bedrijf is de Windunie Groep, waar alle medewerkers werken die producten en diensten leveren aan de leden, maar ook aan andere partijen in de markt.
Windunie is in 2001 begonnen met circa 50 leden. Inmiddels is dit aantal gegroeid tot meer dan 300 leden. Jaarlijks produceren onze leden ruim 1 GWh aan schone stroom: genoeg voor bijna 300.000 huishoudens. Landelijk zijn we via klanten betrokken bij de stroomproductie voor nog eens 700.000 huishoudens.
Windunie is een groeiende coöperatie met van oorsprong een agrarische achterban. De laatste jaren sluiten steeds meer burgercoöperaties zich bij ons aan.
Windunie is een samenwerkingsverband tussen eigenaren van windmolens door heel Nederland, ontstaan uit de Vereniging van Windturbine-eigenaren in Noord-Holland. In 2001 hebben we onze krachten gebundeld met ongeveer 50 leden en gezamenlijk 6 MW opgesteld vermogen. Onze coöperatie heeft vandaag meer dan 300 leden.
Windunie ondersteunt ondernemers en burgercoöperaties bij de ontwikkeling en exploitatie van zonne- en windparken, opslag en nieuwe energiesystemen. We zorgen ervoor dat de projecten en het profijt voor het overgrote deel in lokaal eigendom blijven: bij de initiatiefnemers en de omwonenden van energieprojecten.