FAQ
Veelgestelde vragen over Coöperatie Windunie en duurzame energie
Over Windunie
-
Wat is Coöperatie Windunie U.A. (Windunie)?
Windunie is een samenwerkingsverband tussen eigenaren van windmolens door heel Nederland, ontstaan uit de Vereniging van Windturbine-eigenaren in Noord-Holland. In 2001 hebben we onze krachten gebundeld met ongeveer 50 leden en gezamenlijk 6 MW opgesteld vermogen. De Coöperatie heeft meer dan 290 leden.
Windunie ondersteunt ondernemers en burgercoöperaties bij de ontwikkeling en exploitatie van zonne- en windparken, opslag en nieuwe energiesystemen. We zorgen ervoor dat de projecten en het profijt in lokaal eigendom blijven: bij de initiatiefnemers en de omwonenden van energieprojecten.
-
Waarom een Coöperatie?
Windunie is een coöperatie, ofwel: een samenwerkingsverband onder leiding van een bestuur met volledige rechtsbevoegdheid. De allocatie van gelden wordt door de leden van de coöperatie bepaald en de winsten worden over de leden verdeeld. Zo hoeven de leden niet afzonderlijk allerlei zaken te regelen, maar kunnen ze het bestuur daarvoor opdracht geven.
-
Waar staat U.A. voor?
U.A. staat voor ‘Uitgesloten Aansprakelijkheid’. Tot 2015 betaalden leden bij aanvang van het lidmaatschap een deel van het gezamenlijke garantiekapitaal, gebaseerd op het eigen opgestelde vermogen. Dit kapitaal is nog altijd eigendom van het betreffende lid en gezamenlijk wordt besloten hoe het wordt ingezet danwel terugbetaald. Mocht de coöperatie failliet gaan, dan kunnen leden het garantiekapitaal (deels) verliezen. In het geval van ontbinding van de coöperatie wordt het overblijvend voordelig saldo verdeeld onder hen die op het tijdstip van de ontbinding lid zijn van de coöperatie en bij aanvang het garantiekapitaal hebben gestort.
-
Hoeveel leden heeft Windunie?
Windunie is in 2001 begonnen met circa 50 leden. Inmiddels is dit aantal gegroeid tot meer dan 290 leden. Jaarlijks produceren onze leden ruim 1.068 GWh aan schone stroom: genoeg voor bijna 300.000 huishoudens.
Windunie is een groeiende coöperatie met van oorsprong een agrarische achterban. De laatste jaren sluiten steeds meer burgercoöperaties zich bij ons aan. Meer weten over lidmaatschap >
-
Hoe is Windunie georganiseerd?
Coöperatie Windunie heeft een bestuur van minimaal vier en maximaal vijf leden. Het belangrijkste besluitvormingsorgaan van de coöperatie is de Ledenvergadering. In de Ledenvergadering hebben alle leden zitting en deze komt tweemaal per jaar bij elkaar.
-
Wat doet Windunie voor haar leden?
Windunie doet voor haar leden het contractbeheer, begeleidt de aanvragen voor Garanties van Oorsprong en SDE+ subsidie, voert lobby op landelijk en provinciaal niveau, verhandelt stroom, onderhoudt contacten met netbeheerders en kan worden ingehuurd voor het projectmanagement bij de opschaling of ontwikkeling van windparken.
-
Hoe word ik lid van Windunie?
Eigenaren van windturbines en parken in ontwikkeling kunnen lid worden van Windunie. De statuten geven aan hoe iemand lid kan worden en wat de regels zijn die binnen Windunie gelden. Kijk voor meer informatie op de pagina’s coöperatie, hoe werkt de coöperatie en lidmaatschap. Meer informatie over de organisatie vindt u hier.
-
Wat kost het lidmaatschap van Windunie?
De lidmaatschapsbijdrage is de bijdrage van elk lid voor de diensten die Windunie levert aan de leden, en is afhankelijk van het de productie van uw windmolen of windpark. Meer over onze diensten vindt u bij lidmaatschap. Per geproduceerde MWh dragen leden een bedrag af. De bijdrage wordt berekend aan de hand van staffels.
-
Wie bepaalt de hoogte van deze lidmaatschapskosten?
Jaarlijks wordt een begroting voor de kosten voor de coöperatie vastgesteld. Dat betreft kosten voor het bestuur (de bestuursvergoeding, vergaderkosten) voor het onderhoud van de coöperatie (kosten ledenvergaderingen, communicatie) en voor ondersteuning (ledenadvies, ontwikkeling diensten voor leden). Aan het einde van dat jaar is bekend of de coöperatie binnen de begroting is gebleven en hoeveel productie is gedraaid. Op basis daarvan wordt de ledenbijdrage vastgesteld door de ledenvergadering. Die kan in een goed windjaar dus meevallen.
-
Wat is de opzegtermijn van mijn lidmaatschap bij Windunie?
De opzegtermijn van Windunie bedraagt minimaal één kalenderjaar en eindigt altijd op 31 december. Wie zijn lidmaatschap opzegt in juni is vervolgens nog anderhalf jaar lid.
-
Wat is Winduniestroom?
Leden van Windunie produceren windenergie die voor een deel wordt verkocht aan Greenchoice. Vervolgens biedt Greenchoice consumenten de mogelijkheid om Winduniestroom af te nemen. Deze consumenten weten zeker dat ze 100% schone, Nederlandse windenergie afnemen. De kracht van Windunie ligt bij productie, niet bij de levering aan klanten. Daarom hebben we deze activiteiten ondergebracht bij Greenchoice.
-
Wat is de relatie tussen Windunie en andere energiebedrijven?
Met Greenchoice is er op twee manieren een relatie. Een groot deel van de productie van Windunieleden wordt via de Windunie-Pool verkocht aan Greenchoice. Daarnaast brengt Greenchoice Winduniestroom op de markt. De productie wordt ook aan andere energiebedrijven geleverd, of direct op de APX via Windunie Trading.
-
Wat doet Windunie Trading?
Windunie Trading is opgericht voor en door windturbine-eigenaren. U kunt nu met een onafhankelijke energiehandelaar in zee die werkelijk verstand heeft van windzaken. We hebben een eigen windvoorspeller, waarin we storing en onderhoud snel kunnen verwerken. Door met een collectief van windturbines te werken, wordt voordeel behaald. De kosten van onbalans verminderen door het gelijktijdigheidprincipe: als uw turbine meer produceert dan verwacht, dan produceert een ander vaak wat minder.
We zitten er bovenop. Bovenop de voorspellingen, bovenop de handel en bovenop de binnenkomende productiecijfers. U zult merken dat we u soms bellen: “Heeft uw turbine stilgestaan die dag?” Hiermee sluiten we uit dat uw productie verloren gaat in het elektronisch berichtenverkeer. We voorkomen zo bovendien onbalanskosten. Standaard dienstverlening voor ons, uniek voor de sector.
-
Wat is de relatie tussen Windunie en Energie Samen?
Windunie is lid van Energie Samen. Energie Samen is de landelijke koepel en belangenvereniging van energiecoöperaties en initiatiefnemers van duurzame energieprojecten. Windunie en Energie Samen werken samen aan duurzame energieprojecten in lokaal eigendom: zonneparken, windparken, energieopslag en geïntegreerde energiesystemen.
Duurzame energie
-
Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?
Groene stroom wordt opgewekt met behulp van natuurlijke bronnen. Bijvoorbeeld de zon, het water en de wind. Grijze (niet duurzame) stroom wordt opgewekt in centrales die gestookt worden op kolen, gas of olie. Hierbij komen schadelijke stoffen als CO2 en zwavel vrij die het broeikaseffect veroorzaken. Bovendien raken bronnen als kolen, gas en olie op.
-
Waarom is duurzame energie zo belangrijk?
De meeste energie wordt opgewekt met centrales die gestookt worden op kolen, gas of olie. Deze fossiele brandstoffen zijn niet oneindig aanwezig in de aarde. Dat betekent dat ze eens op zullen raken. Bovendien komen bij het stoken van de centrales CO2 en zwavel vrij. Teveel van deze stoffen is zeer schadelijk voor het milieu en is de belangrijkste veroorzaker van het broeikaseffect. Kiezen voor duurzame energie is dus kiezen voor een duurzamere toekomst.
Windenergie
-
Hoe werkt een windmolen?
Een windmolen (windturbine) heeft rotorbladen, ook wel wieken genoemd, laten een generator draaien, een soort dynamo. De generator zet de draaiende beweging van de rotorbladen om in elektrische stroom.
-
Waarom worden windmolens steeds groter?
Grote molens produceren veel meer stroom dan kleine. Als de rotorbladen twee keer zo lang worden, is de stroomopbrengst vier keer zo groot. En omdat het hoger in de lucht harder waait, is het ook effectief om hogere turbines te bouwen. Als we kiezen voor grotere turbines hebben we er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te wekken.
Zonneparken en zon-bij-wind projecten in lokaal eigendom
-
Wat is de Windunie werkwijze bij zonneparken en zon-bij-windprojecten?
Windunie is gespecialiseerd in het ontwikkelen en exploiteren van duurzame energieprojecten in lokaal eigendom, waaronder zonneparken en zon-bij-windcombinaties. We doen dit altijd samen met lokale ondernemers, burgerinitiatieven, (agrarische) grondbezitters, energie-communities en omwonenden. Meer weten over zonneparken ontwikkelen met Windunie?
-
Wat zijn Greenfield zonneparken?
Greenfield zonneparken zijn grondgebonden projecten. Deze projecten worden opgestart vanaf een stuk grond (greenfield) tot en met de ontwikkeling en exploitatie van zonPV-installaties. Windunie kan dit gehele traject begeleiden.
-
Is het mogelijk om zonne- en windenergie te combineren?
De combinatie zonne- en windenergie komt steeds vaker voor en heeft de toekomst. De praktijk leert namelijk dat het zelden voorkomt dat zowel de zon schijnt als dat het hard waait. Dit betekent dat zon en wind niet vaak tegelijk stroom opwekken en elkaar dus goed aanvullen.
Ofwel de aansluiting, ofwel de trafo wordt in maar ongeveer 3% van alle tijd overbelast door er zowel wind als zon op aan te sluiten. In deze gevallen worden de zonnepanelen vaak teruggeschakeld.
Voor de ondernemer is het dan ook vaak voordeliger om deze twee op een aansluiting aan te sluiten dan om een nieuwe aansluiten aan te schaffen. Zeker bij grotere zonne-installaties, omdat dan de aansluiting exponentieel duurder wordt.
In de nabije toekomst wordt het waarschijnlijk rendabel om een batterij op de zon / windcombinatie aan te sluiten. Zeker als hier ook een groot bedrijf, dat veel energie verbruikt, op aangesloten is.