Interview Axel Posthumus in ‘De Ondernemer’

Windunie-directeur Posthumus over duurzame energie

Axel Posthumus is er van overtuigd: over vijf jaar is in Nederland de knop om wat betreft de transitie naar duurzame energie. Er is nog veel te doen, beseft de Windunie-directeur zich maar al te goed. ‘De vraag is niet langer óf, maar hóe we het gaan doen. Ik vind de mentale transitie daarin het sleutelwoord’. Een van zijn doelen daarbinnen: ‘Wat zou het mooi zijn wanneer stroom straks lokaal en onafhankelijk van derden beschikbaar is’.

Axel Posthumus onderging ‘een persoonlijke transitie’ en doorliep vervolgens met zijn voltallige personeel bij Windunie eenzelfde traject. Nu is dat alles in een nieuwe balans en werpt oud-commando zich als aanjager van een camping in Duitsland en als leidsman van een getransformeerd Windunie op als regisseur van de regionale energie regio’s.

Windunie-directeur Posthumus over duurzame energie

Hij benoemt zijn koppige geest en Fries-Duitse komaf met een glimlach. ,,Ik kom uit een wereld van de coöperaties, met leden. Gericht op samenwerking. Na mijn studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit ben ik gaan werken. Ervaring opdoen. Ik ben weliswaar ongelooflijk eigenwijs, maar ook creatief en bereid om te leren. Dat deed ik bijvoorbeeld door een opleiding bij ITIP. En vervolgens doorliep ik met Windunie eenzelfde transitieproces.”

Op zijn vijfendertigste werd Posthumus ondernemer, toen hij met zijn vrouw een camping overnam in Duitsland (in de deelstaat Hessen, nabij Marburg). ,,Samenwerken is mijn DNA. Op de camping en bij Windunie hanteren we dan ook de coöperatieve vorm, met boeren en burgers. Ik geloof daarin. Ik heb een bedrijf om de camping heen gebouwd en er mensen bij gezocht. En bij Windunie hebben we met het voltallige personeel een transitieproces doorlopen.”

Lees het volledige artikel op De Ondernemer >> 

Vragen of meer weten?

We staan u graag persoonlijk te woord.

030 753 3100