Meteorologisch gezien hangt het voorjaar weer in de lucht. Door het wisselvallige weer van afgelopen weken is het alleen nog verdacht rustig op het land. De eerste storm van dit jaar hielp hier niet aan mee en zorgde tevens voor negatieve stroomprijzen. Het weer heeft ontzettend veel effect op ons dagelijks leven. ‘Wat als iemand het weer zou kunnen beïnvloeden?’ denk ik weleens.
Neerslag kan momenteel al beïnvloed worden, door cloud seeding. Dit is een vorm van wolken manipulatie, waarbij een (chemische) substantie in de wolk gebracht wordt en condensvorming plaatsvindt. Het wordt al gebruikt in woestijngebieden en kan potentieel gebruikt worden om bijvoorbeeld grote bosbranden te helpen blussen. Aan de andere kant hangen er ook grote ethische bezwaren aan, maar dat is een andere discussie.
Wind beïnvloeden wordt al lastiger. Het zou wat zijn als we constant de ideale wind zouden hebben om precies aan onze stroomvraag te kunnen voldoen. Daar zijn we (gelukkig) nog niet. Wel kunnen we de energie uit wind en zon opslaan, waardoor we eigenlijk ook zelf bepalen wanneer het ‘waait’. De eerste informatieavonden met Windunie over collectieve voordelen van opslag op het erf zijn inmiddels geweest en de interesse is groot!
Het opslaan van elektriciteit in welke vorm dan ook is een belangrijke ontwikkeling naar het toekomstige energielandschap. Het is onderdeel van een duurzaam energiesysteem. Een onderdeel van het systeemdenken is dat je rekening houdt met de wicked links, oftewel de structurele koppelingen tussen gewenste en ongewenste effecten. Energie opslaan is namelijk mooi, maar er komen ook heel wat vraagstukken bij kijken. Het werken naar een integrale systeemoplossing vereist ook het uitproberen in de praktijk. Doordat we veel vooruitstrevende leden hebben bij Windunie, kunnen we die stappen maken en daarin verder ontwikkelen. Dat vind ik één van de mooie dingen aan onze organisatie.
Om nieuwe toepassingen succesvol in de praktijk te brengen, is niet alleen de onderliggende techniek belangrijk. Ook de verbindingen met andere technieken en bondgenoten, menselijk handelen en het positioneren van de toepassing in de maatschappij komt hierbij kijken. Ondanks dat waarschijnlijk veel van jullie naar de nieuwe Windunie-stijl gekeken hebben en dachten ‘leuk’, ‘fris’ of een ander soortgelijke gedachte, betekent een merk dus veel voor een bedrijf. Om als Windunie mee te kunnen gaan in de sneltreinvaart van ontwikkelingen is een nieuwe frisse uitstraling belangrijk. Ik denk dat dat erg goed gelukt is!
Martine Trip,
Bestuurslid Windunie Coöperatie