Eerste heipaal Windpark Bommelerwaard-A2 geslagen

Windunie werkt aan Windpark Bommelerwaard-A2

Wethouder Willem Posthouwer van de gemeente Zaltbommel heeft met het slaan van één van de eerste heipalen de bouw van Windpark Bommelerwaard-A2 in gang gezet. Hij deed dit onder brede belangstelling van de initiatiefnemers, de projectpartners Rabobank Zaltbommel, FSV Accountants en Adviseurs en de Windcentrale, coöperatie Bommelerwaar, vertegenwoordigers namens de provincie Gelderland en de lokale en regionale pers.

Bestuurslid Hein de Kort: “Een memorabel moment om samen met alle initiatiefnemers bij stil te staan. Dit is waar we 10 jaar naartoe hebben gewerkt”. Eelco Bots, commercieel directeur Windunie, benadrukt het belang van samenwerking in windenergieprojecten met boeren- en burgercoöperaties. “De enige manier waarop dit soort projecten kans van slagen heeft, want hoe je het ook wendt of keert, windturbines zijn zichtbaar in de omgeving. En om onze klimaatdoelstellingen te behalen moeten we samen nog veel meer duurzame energie opwekken.” Wethouder Posthouwer vult aan: “Om de energietransitie te laten slagen is het van belang dat iedereen meedoet. Iedereen win(d)t.”

De heipalen vormen de basis voor het stalen fundament. Eind augustus 2021 worden de turbines geplaatst. De verwachting is dat de windturbines eind van het jaar draaien en vanaf dat moment duurzame stroom gaan opwekken voor circa 8.500 huishoudens.

Ondersteuning lokaal initiatief

Het feestelijke moment werd onder meer gevierd met een lekkernij van BakFFiets, een initiatief van twee jonge, lokale ondernemers, gemaakt van tweede keus aardbeitjes om voedselverspilling tegen te gaan.

Over Windpark Bommelerwaard-A2

Windpark Bommelerwaard-A2 is een project van drie windturbines die tussen de A2 en het spoor richting Den Bosch, ten zuiden van Zaltbommel, worden gebouwd. De initiatiefnemers van het project zijn vijf lokale grondeigenaren uit het gebied samen met Windunie.

Lokaal profijt: dorpsmolen De Grote Kat

Eén van de drie turbines van het parkt wordt een zogeheten ‘dorpsmolen’. De meest noordelijke windturbine komt in handen van De Windcentrale, die deze vervolgens opdeelt in duizenden stukjes die Winddelen heten. Omwonenden kunnen Winddelen kopen waarmee ze hun eigen stroom opwekken. Als “Winddeler” profiteren zij van eigen stroom en de opbrengsten van de windturbine.

Naar de website van Windpark Bommelerwaard-A2 >>

Naar nieuwsartikel in het AD >>