Kom kijken bij de duurzame energieprojecten op 17 september! Ben jij nieuwsgierig naar de wereld achter je stopcontact en thermostaat? Tientallen locaties in Nederland zetten de deur wijd open om jouw vragen te beantwoorden.
Wat is de Open Energiedag?
Duurzame energieprojecten in heel Nederland openen de deuren om mensen kennis te laten maken met de mensen en de technieken achter de energietransitie. Een rondleiding bij een zonne- of windpark in de buurt. Ontmoet de mensen achter een biomassacentrale; voel de warmte van bodemenergie.
De Open Energiedag is onderdeel van de ‘Daar krijg je energie van’ campagne die de NVDE gestart is in samenwerking met brancheverenigingen NWEA, Holland Solar, Energie Samen, Bodemenergie Nederland en Vereniging Warmtepompen.
Vorig jaar openden bijna vijftig duurzame energieprojecten tijdens de eerste Open Energiedag de deuren om mensen kennis te laten maken met hun project. Voorbeelden zijn een boottocht naar drijvende zonnepanelen, een combinatie van zonnepanelen met fruitteelt, duurzame warmte uit de bodem of uit het water van het IJ, windparken in aanbouw, elektrische auto’s die kunnen terugleveren aan het net, de kabels voor wind op zee, en een fietstocht langs de bronnen voor een warmtenet.
Ook dit jaar is een ruime keuze aan de projecten door heel Nederland. Wil je weten welk project bij jou in de buurt is, check het op deze website.
Windunie is er ook!
Windunie is gespecialiseerd in het ontwikkelen en exploiteren van duurzame energieprojecten in lokaal eigendom: zon, wind en opslag. We doen dit altijd samen met lokale ondernemers, burgerinitiatieven, (agrarische) grondbezitters, energie-communities en omwonenden. Op die manier zorgen we voor profijt in de eigen regio. Wij gaan dus verder dan het streven naar 50% lokaal eigendom uit het Klimaatakkoord. Windunie zet zich in voor maximaal lokaal eigendom. Daarom zijn wij zeker aanwezig op deze Open Energiedag en wel op de volgende parken:
Windpark Greenport Venlo: ruimte voor burgerparticipatie
Windpark Greenport Venlo bestaat uit acht windturbines. Deze komen langs het spoor tussen Venlo en Horst-Sevenum. Het windpark produceert een hoeveelheid elektriciteit van ongeveer 30.000 huishoudens. De Open Energiedag vindt plaats bij de achtste windturbine, gelegen langs de Newtonweg, ingang bij de zandwinning/zandgroeve van Hecker B.V. Lees meer op de website van het windpark>
Windplanblauw: profijt in eigen regio
In de noordwesthoek van Flevoland wordt onder de naam Windplanblauw een nieuw windpark ontwikkeld. 74 windmolens worden vervangen door 61 nieuwe, met meer vermogen. Deze wekken een hoeveelheid stroom op die vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van ca. 450.000 huishoudens. Ga mee op tournee naar windpark Windplanblauw. Als alles volgens planning verloopt, staan in september de 37 nieuwe windmolens van Windplanblauw op land. En in het IJsselmeer wordt gewerkt aan de fundaties voor de 24 nieuwe windmolens. Meer informatie>
Streepland: bijdragen aan lokale energietransitie
Windpark Streepland bestaat uit 3 windmolens bij knooppunt Klaverpolder en is goed voor de energie van 15.000 huishoudens. Het windpark is in aanbouw, maar er is al veel te zien. Onder begeleiding van gidsen komt u alles te weten over de energietransitie, over het bouwproces en over wat u zelf kunt doen. Er zijn continu rondleidingen. Deze eindigen bij een tent waar u naast een lekker kopje koffie nog meer informatie vindt. Parkeren is gratis bij treinstation Lage Zwaluwe.