De coöperatie Windunie is bijna 25 jaar geleden opgericht om de positie van de solitaire windturbine-eigenaar te versterken en een goede prijs voor de duurzame stroom te realiseren. Vandaag ontwikkelen een kleine 300 leden met Windunie nieuwe windparken, zonneparken en zon-bij-wind-projecten. Vanzelfsprekend werkt de coöperatie ook aan energieopslag en slimme energiesystemen. Wie zijn onze leden? En wat vinden ze belangrijk? In deze eerste editie van ‘Leden aan het woord’ is de eer aan Tom de Wit. Tom stond aan de wieg van Windunie en is lid van het eerste uur.
Voor die tijd zat hij in het bestuur van de Vereniging Windturbine-eigenaren Noord-Holland (VWNH). Tom: “Na mijn opleiding heb ik 15 jaar in de olie- en gas gewerkt. Vanaf 1994 ben ik fulltime in het akkerbouwbedrijf van mijn ouders gaan werken. Daar zijn we in 1996 begonnen met een Bonus 600 kW en 5 jaar later kwam er een Bonus 300 kW bij. Eigenlijk ben ik dus van de fossiele naar de duurzame energie gegaan. Iedereen had toen zijn eigen contract met een energieleverancier. Om sterker te staan tegenover de grote energieleveranciers heeft het bestuur van de VWNH de coöperatie Windunie opgericht. De contracten die vrijkwamen konden worden gebundeld en vermarkt tegen betere voorwaarden. Axel Posthumus, die toen ook al in beeld was, had goeie connecties in de energiesector en die was thuis in die contracten. Dus dat ging goed.”
In 2020 hebben we meegedaan aan een gezamenlijk zon-op-dak-project. Naast de Windunie-pool hebben we ook een tijdje een Zonunie-pool gehad. Ik vind het nog steeds jammer dat die is opgeheven. We hebben nu een contract met Agro-Energy voor de stroom van de zonnepanelen, dat is wel door Windunie geëvalueerd. Wat mij betreft roepen we de Zonunie-pool weer tot leven. Voor de Windunie is dat toch extra omzet, en een betere spreiding in de stroom portefeuille.
Zo vader zo zoon
De zoon van Tom, Patrick, is nu één van de deelnemers achter Jong Windunie. Tom: “Op de ALV’s en de regiobijeenkomsten zie je veel grijze koppen. We moeten ook aan de toekomst denken en zorgen voor continuïteit. Patrick gaat nu mee naar de vergaderingen om dat ook mee te krijgen. Dat geldt trouwens ook voor de Windunie-organisatie. Er is best wel wat verloop van medewerkers geweest. Ik snap het wel, met deze arbeidsmarkt, maar het is ook wel jammer. We zijn nu bezig met batterij-op-het erf voor de winduniepool, dit is een ontwikkeling die de positie van een eventuele zonuniepool ook kan verbeteren. Buiten dat, ben ik heel tevreden over de organisatie. Anders was ik natuurlijk ook geen 25 jaar lid geweest.”