Een must-see voor iedereen die nieuwsgierig is naar de kansen van lokale energiegemeenschappen voor een energietransitie die Nederland sterker, schoner en meer onafhankelijk maakt. In een webinar namen ‘onze’ Axel Posthumus en Sanne Tonneijck de deelnemers mee in de wereld van opwek van windenergie op land en zee, energiegemeenschappen, netcongestie en het lokaal verbinden van vraag en aanbod.
Lokaal energie opwekken én gebruiken heeft veel voordelen. In een Local4Local scenario gebeurt dit in een energiegemeenschap waarbij de baten ook grotendeels in de regio blijven. Mede-eigendom is in het Local4Local-denken de sleutel tot efficiënt gebruik van duurzame energie.
Lokaal verbinden van vraag en aanbod wordt een van de belangrijkste pijlers onder het energiesysteem van de toekomst. Maar de toekomst is al hier: uit onderzoek in de provincie Friesland blijkt dat met de ontwikkeling van Local4Local energiehubs jaarlijks tientallen miljoenen euro’s energiekosten in Friesland kunnen blijven juist door in lokaal eigendom te ontwikkelen. Ook verminderen deze hubs de druk op het elektriciteitsnet door netcapaciteit te delen en lokaal vraag en aanbod sterker te balanceren. Netbeheerder Stedin heeft in de provincie Utrecht recent ook onderzoek gedaan naar de impact van grootschalige opwek met wind-op-land. De ontwikkeling van 60 windturbines zou de actuele impact van netcongestie met 40% verminderen.
Wind-op-land en wind-op-zee zijn beide aan de orde voor het slagen van de energietransitie. Door Local4Local energiehubs op land te ontwikkelen met wind van zee als ‘backbone’ wordt Nederland schoner, sterker en eerlijker. ‘Doe op land wat kan én haal op zee wat nodig is’, bepleit Axel.
Samen met Sanne legt hij uit waarom de coöperatieve energiesector lobbyt voor het hanteren van een ‘tien-procent-criterium’ in de eigendomsstructuur van nieuwe wind-op-zee-parken. Spoiler alert: om te zorgen dat stroom van zee maximaal benut kan worden voor de energietransitie op land is ketenintegratie tot in de haarvaten van het energiesysteem noodzakelijk. Hiermee wordt gelijktijdige afname optimaal gestimuleerd.
Webinar gemist en wel nieuwsgierig? Kijk het dan terug via deze link: https://lnkd.in/ec9igE2u
Dit webinar is georganiseerd door WindDay en Windunie. Heb je vragen na het bekijken van het webinar? Stuur ons een bericht via info@windunie.nl.