- Combinatie zonne- en windenergie
- Lidmaatschap
Nieuwe energiesystemen

Windunie is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de energiesector. We kijken welke ontwikkelingen interessant zijn voor onze leden. Zoals het realiseren van een betere kWh-prijs, het produceren van meer stroom, of het creëren van nieuwe investeringsmogelijkheden. Daar waar Windunie kansen ziet worden (pilot)projecten opgezet in samenwerking met leden, bedrijven en de overheid.
Nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe energiesystemen. We gaan van centrale opwek, naar steeds meer decentrale installaties. Particulieren, al dan niet verenigd in een energiecoöperatie, gaan meer invloed uitoefenen op waar en hoe hun energie geproduceerd wordt. Woonwijken worden zonder aardgasaansluiting gebouwd en het aantal elektrische voertuigen op de weg neemt ieder jaar toe. We zien ook groei van zonne- en windenergie.
Al deze ontwikkelingen hebben invloed op ons toekomstige energiesysteem. Windunie en haar leden spelen hierop in, versnellen de groei en zien kansen door projecten op te zetten binnen een aantal thema’s.
Windunie werkt aan energiesystemen
- Windenergie en turn-key energieopslagsystemen
- Windenergie en zonne-energie op een aansluiting
- Haalbaarheidsstudie naar de combinatie windenergie, zonne-energie en verschillende energieopslagsystemen (Lithium-ion batterij, flowbatterij, vliegwiel, zoutwater batterij, enz.)
- Onbalans management door het reduceren van productie bij negatieve onbalansprijzen
- De capaciteit van windmolens inzetten voor het leveren van diensten aan TennetTenneT is de aangewezen netbeheerder van het landelijke hoogspanningsnet in Nederland en van het hoogspanningsnet in een deel van Duitsland.. De netwerkbeheerder houdt zich bezig met elektriciteitstransport en balanshandhaving tussen vraag en aanbod van elektriciteit zoals primaire reserve, regelvermogen, reservevermogen en noodvermogen
De voordelen van nieuwe energiesystemen
- Slimme netten en het afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit
- Elektrische auto’s, trekkers en landbouwvoertuigen in combinatie met slim laden
- Power-to-gas: elektriciteit omzetten in waterstof en/of synthetisch gas
- Power-to-heat: warmte produceren met tijdelijke overschotten aan hernieuwbare elektriciteit en eventueel opslaan in warmtebuffers
- Power-to-products: bij lagere energieprijzen processen in fabrieken activeren
- Biomassa en monovergisters: het vergisten van mest naar biogas
- Kleine windturbines
- Kite Power Systems / Airborne Wind Energy: met vliegers of kleine zweefvliegtuigen elektriciteit opwekken
Waterstof in de agrarische sector
Windunie schreef als projectpartner van de PPS Energie en Landbouw de factsheet ‘Waterstof in de agrarische sector’. In deze factsheet wordt het waterstofscenario vergeleken met de dieseltractor. Gespecialiseerde bedrijven kunnen tractors ombouwen naar waterstof aangedreven voertuigen, waarbij de verbrandingsmotor wordt vervangen door een elektromotor en een brandstofcel.
Vragen of meer weten?
Myrte Koch staat u graag persoonlijk te woord.