In ons land wordt steeds meer duurzame stroom opgewekt. Om vraag en aanbod van stroom op ieder moment van de dag in evenwicht te houden, groeit de behoefte aan flexibiliteit. De batterij aan het Hartelkanaal moet in die flexibiliteit gaan voorzien.
De 10 MWh batterij – bestaande uit zes opslageenheden ter grootte van een zeecontainer – is geplaatst bij Windpark Hartelkanaal. Daarmee is een volledig hernieuwbare energiecentrale gecreëerd die vertrouwt op slimme technologieën ter ondersteuning van een stabiel en duurzaam energiesysteem.
Eerste energieopslag opdracht voor Windunie
In een consortium samen met DNV GL, Greenchoice en Energy Storage NL heeft Windunie gewerkt aan het WindStock project. Een van de eerste projecten op het gebied van nieuwe energiesystemen.
Binnen dit project is er gekeken of de combinatie van windenergie en energieopslag een haalbare business case oplevert en of het toevoegen van zonne-energie voordelen biedt.
Door met het opslagsysteem actief te zijn op verschillende markten (o.a. onbalansmarkt en frequentiehandhaving) spreid je marktrisico’s en zijn terugverdientijden van rond de 8 jaar te realiseren. Het toevoegen van zonne-energie biedt extra voordelen, omdat het het laadprofiel van het opslagsysteem kan verbeteren.
Greenchoice gebruikt haalbaarheidsstudie energieopslag WindStock
Greenchoice heeft de resultaten van de haalbaarheidsstudie gebruikt voor de ontwikkeling van de grootste batterij bij een windpark in Nederland. Op 6 juni 2019 werd de 10 MW batterij bij windmolenpark Hartelkanaal officieel in gebruik genomen.