Kunnen energiehubs zorgen voor duurzame, toegankelijke en betaalbare energie? November 2022 nam Provinciale Staten van Fryslân een motie aan, waarin het college van Gedeputeerde Staten werd gevraagd om te gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het produceren van betaalbare, duurzame en hernieuwbare energie in Friesland. Dit onderzoek is een coproductie geworden van provincie Fryslân en het FREON samenwerkingsconsortium. Alle deelnemers van de Friese Energietafel, waaronder de Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân en netbeheerder Liander, hebben geadviseerd tijdens het onderzoek. Windunie is als kennis- en procespartner verbonden.
In het onderzoek is qua haalbaarheid gekeken naar technische-, financiële- en juridische haalbaarheid, het beschikken over voldoende kennis en naar de planning voor het ontwikkelen van energiehubs. Hiernaast is de aanvaardbaarheid van Local4Local energiehubs onderzocht: het gaat dan over de acceptatie van hubs door alle betrokken partijen, zoals inwoners, ondernemers, belangengroeperingen en overheden.
De belangrijkste uitkomst van het onderzoek naar Local4Local energiehubs in Friesland: er zijn mogelijkheden voor het produceren van betaalbare energie met lokale, Friese partijen. Met Local4Local energiehubs kan de beschikbare netcapaciteit efficiënter gebruikt worden en netcongestie worden verlicht en het levert een stabielere en lagere energieprijs op. De verkenningen geven aan dat met energiehubs jaarlijks zo’n 50 tot 100 miljoen euro minder aan energiekosten wegvloeien uit Fryslân. Per energiehub kan, parallel aan de versterking van het elektriciteitsnet, de beschikbare netcapaciteit potentieel tot 30% efficiënter gebruikt worden. Minder netcongestie dus. Wat kan leiden tot lagere investeringen in netverzwaringen en daarmee tot lagere maatschappelijke kosten.
Samen op weg naar energie-autonomie
In de energietransitie is toenemende aandacht voor (smart) energiehubs. Energiehubs dragen bij aan beperking van maatschappelijke kosten door efficiënter gebruik van de beschikbare infrastructuur en lagere investeringen in netverzwaring. Gebiedswaarden kunnen worden versterkt. Het ontwikkelen van energiehubs vraagt een andere manier van samenwerken van zowel opwekkers, afnemers, de netbeheerder, overheden en andere direct betrokkenen, zoals inwoners en lokale ondernemers. Naast het onderzoek in Friesland is Windunie nauw betrokken bij soortgelijke initiatieven in de provincie Groningen en Overijssel (Twente).
Meer informatie vind je hier.
Windunie expertise
- Verbindende rol (met andere aanjagers) bij het vormen van het FREON-consortium met als resultante het oprichten van de coöperatie US FREON
- Projectmanagement: aansturen projectorganisatie, uitvoeren onderzoek en organiseren kennisverbreding FREON
- Procesmanagement: verbindende samenwerking met provincie invullen (contact onderhouden en afstemming)
- Inhoudelijk advies gegeven en actieve deelname aan diverse werkgroepen (vormgeving energiehubs, organisatie, consortiumvorming)
- Kennisdeling: FREON-ervaringen en ontwikkelde expertise ingebracht in MOOI (Local4Local)
Feiten en cijfers
- Local4Local energiehubs kunnen een positieve bijdrage leveren aan de Friese energietransitie.
- Met energiehubs vloeit jaarlijks zo’n 50 tot 100 miljoen euro minder aan energiekosten weg uit Friesland.
- Per energiehub kan de beschikbare netcapaciteit potentieel tot 30% efficiënter gebruikt worden.
- Het is mogelijk een grotendeels stabiele, relatief lage prijs vast te stellen voor de energie die in een energiehub kan worden opgewekt. Dit voor een periode van 10 à 15 jaar.
Partners
- Provincie Fryslân
- FREON-consortium
- Friese Energie Tafel
- Friese Energie Alliantie
- Liander
- Friese gemeenten