Het combineren van een windpark, zonnepark en energieopslagsysteem op één aansluiting levert een goed rendement op de eigen investering op. Dit was één van de conclusies van de door Windunie uitgevoerde studie naar de haalbaarheid van een energiepark bij het bestaande windpark Samen voor de Wind. Dit park bestaat uit zeven turbines langs de Overijsselse tocht in de gemeente Dronten, provincie Flevoland.
Haalbaarheidsstudie essentieel
Energieopslag is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. Daarom is Windunie naast zonne- en windenergie ook actief op het gebied van het opslaan van duurzaam geproduceerde energie. Windpark Samen voor de Wind leent zich goed voor uitbreiding van het windpark met andere duurzame opwek en een energieopslagsysteem.
De haalbaarheidsstudie laat zien dat het windpark met een opgesteld vermogen van 16,5 megawatt (MW) ideaal gecombineerd kan worden met een 30 MWp zonnepark en een energieopslagsysteem van 7,7 MW op dezelfde aansluiting.
Omgeving vroeg in het proces betrekken
In een haalbaarheidsstudie wordt onderzocht wat het ruimtelijke beleid van de provincie en de gemeente is en daarbij, wat de kansen en belemmeringen zijn voor het energiepark. Ook is er gekeken naar de technische, organisatorische en financiële haalbaarheid van het plan.
De manier waarop de omgeving betrokken kan (moet) worden bij de ontwikkeling, realisatie en exploitatie is een belangrijk onderdeel van een studie. Immers: een goed opgestelde en juist uitgevoerde omgevingsstrategie leidt tot een vergroting in draagvlak en acceptatie.
Windunie expertise
- Verkenning & financiële quick scan
- Haalbaarheidsstudie
- Projectmanagement & financial close
- Realisatie
- Exploitatie & beheer
Feiten en cijfers
Studie naar de haalbaarheid van een energiepark bij het bestaande windpark Samen voor de Wind.