Kersen, aardappelen, scharrelvlees…
Bij ons in de buurt – het zuidwestelijk Deltagebied – een vertrouwd beeld. Boerderijwinkels in alle soorten en maten. Ondernemers spelen in op de wensen van de markt. Toeristen komen graag, ze waarderen de ‘couleur locale’, in andere gevallen is het een zeer gewaardeerde plek waar de verdwenen dorpswinkel (een beetje) wordt teruggevonden. In alle gevallen bepalen ondernemerschap, markt en maatschappij aard, omvang en succes van deze kleinschalige activiteiten.
De Windunie doet niet in voedingsmiddelen maar levert energie, ook een eerste levensbehoefte. Dat doen we, de leden, samen. Individuele ondernemers waren geen partij voor de grote partijen die op de West Europese energiemarkt actief waren (en zijn).
De ‘stip op de horizon’ die we vaststelden benoemen ‘systeemintegratie’ en ‘energiehubs’ als kernwoorden. Het nieuwe energiesysteem heeft meer, veel meer relaties dan het klassieke model. Productie en consumptie bij elkaar brengen, belangen (en stroomnet) balanceren, lange termijn zekerheid. Elektronen, moleculen en warmte als onderdelen van het systeem.
De rollercoaster op de energiemarkten die ons vorig jaar overkwam verhoogde de noodzaak. De samenleving werd hardhandig wakker geschud door onzekerheid en daaraan gekoppeld torenhoge prijzen. De transitie naar CO2 arme systemen kreeg een enorme impuls. Het toch al volle stroomnet kraakt nu in al zijn voegen. In Zeeland wordt, vooral door de industrie, 3,5 Gigawatt aan extra vermogen gevraagd, acht keer meer dan nu en drie keer meer dan het huidige vermogen in Zeeland.
‘Wind op zee’ is het antwoord op die grote vraag en tegelijkertijd is dat een bedreiging van het huidige verdienmodel voor onze leden. Op zee waait het meer, de turbines zijn hoger. Ze draaien eerder en langer dan de kleinere turbines op land. ‘Onze’ turbines produceren dan op tijden met een hoog stroom aanbod. De gevolgen voor de prijzen laten zich raden.
Onze ‘stip’ wordt daarmee steeds belangrijker. Die binnen bereik brengen is een uitdaging van jewelste. Dat vergt veel creativiteit, energie en doorzettingsvermogen. Dat zijn nu typische kenmerken van Windunieleden en de Windunie Groep. Het gaat niet vanzelf. Denken en doen over de kansen en dreigingen. Met elkaar. Met mensen, bedrijven en organisaties die daarbij kunnen helpen.
Dat bord aan de weg met ‘stroom te koop’ zal er niet komen. Wel de verbinding met de regio, klein of groot. Voorzien in een maatschappelijke behoefte, (nieuwe) relaties met partijen die ook behoefte hebben aan een goede prijs, leveringszekerheid en slimme oplossingen. Daar worden we beter van!