Waarschijnlijk wordt het vaker gezegd, maar we zitten op een kantelpunt. De energietransitie zet door en daar horen veranderingen bij in het energiesysteem. Dit betekent ook het één en ander voor ons als leden.
De medewerkers van Windunie zijn constant bezig met het toekomstbestendig houden van de organisatie. Dit is een continu proces. Toch heb ik weleens het idee dat we momenteel écht op een kantelpunt zitten. Van solitaire windmolens zijn we parken gaan bouwen, en nu proberen we meer de connectie te maken met afnemers zodat vraag en aanbod beter met elkaar afgestemd worden. Solitaire molens moeten op veel plekken plaats maken voor parken. Ook voor Windunie was dit een verandering: ons ontstaan komt voort uit het verbinden van solitaire windturbine-eigenaars en tegenwoordig zijn sommige van onze leden zélf coöperaties.
Op zo’n kantelpunt is het altijd belangrijk om weer even stil te staan en naar de wereld om je heen te kijken en om onze progressie samen weer in de context van de maatschappij te plaatsen. Onze progressie, van de komst van de molens, naar het vervangen van de ‘good-old’ grijs-blauwe lagerwey, naar de grotere molens en nu de écht grote windparken. Met deze veranderingen kwam ook vaak weerstand vanuit de maatschappij: hoe groter de molen, hoe groter de invloed op het landschap.
Maar als we hier verder over nadenken, dan zit ‘m juist in de weerstand, misschien wel het grootste kantelpunt waar we nu voor staan. Schaalvergroting en technische vooruitgang gingen vroeger hand in hand met termen als ‘landschapsvervuiling’ en kreten als ‘not-in-my-backyard’. Maar tegenwoordig nemen steeds meer mensen zonnepanelen in-hun-backyard en op hun daken: men neemt verantwoordelijkheid voor het gebruik en de opwek van duurzame energie.
Burgers worden dus particulieren in energie opwek; en die particulieren worden weer burgerinitiatieven, die weer samen molens bouwen en als burgercoöperaties lid worden van Windunie. Een ontwikkeling en een mooie kans tegelijkertijd: meer draagvlak in de maatschappij en een sterke focus op gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor opwek van duurzame energie. Een molen in-je-backyard is immers een stuk mooier om naar te kijken wanneer je er zelf ook nog wat aan overhoudt, en wanneer je weet dat je groene energie in-je-backyard opgewerkt wordt.
Wat nog meer op een kantelpunt zit, is de generatie die klaar staat om het bedrijf en/of windmolen of parkaandeel over te nemen. Het is mooi om te zien dat we tijdens de vergaderingen steeds vaker zien dat de opvolgers een actieve rol aannemen in de coöperatie. Ben jij nou één van die bedrijfsopvolgers, of ben je een enthousiast jong lid dat meer mee wil denken over het toekomstig lidmaatschap of andere zaken binnen de coöperatie? Stuur dan vooral even een mailtje en laat je stem horen om jongeren binnen de coöperatie een prominentere plek te geven.
Want hoe leuk is het om mee te praten in zo’n dynamische organisatie met zulke ondernemende leden?
Martine Trip (martine.trip@windunie.nl)
Bestuurslid