Windunie ondersteunt bij uitdagingen door netcongestie
Als opwekker van duurzame elektriciteit is netcongestie een belangrijk thema, en het verkrijgen van nieuwe transportcapaciteit is geen zekerheid meer. Windunie helpt haar leden in de complexe wereld van netcongestie voor opwekinstallaties: bijvoorbeeld bij netcongestiemanagement bij bestaande opwekinstallaties, bij het creëren van mogelijkheden voor nieuwe nettransportcapaciteit en het effectief gebruiken van de bestaande aansluiting met bijvoorbeeld cable pooling. Dit artikel gaat specifiek in op netcongestiemanagement bij bestaande aansluitingen.
Netcongestie en congestiemanagement
Zowel voor invoeding als afname van het elektriciteit op het regionale en landelijke elektriciteitsnet groeit de vraag sneller dan de netten verzwaard kunnen worden. De netbeheerders moeten zorgen voor een betrouwbaar elektriciteitsnet, welke de piekbelastingen met zekerheid aankan. Door de groei van bijvoorbeeld regionale duurzame opwek kan het elektriciteit de belasting in de pieken soms niet aan. Als de netbeheerder deze situatie aan ziet komen, zet zij naar een congestie-onderzoek een stop op afgifte van extra opwekcapaciteit totdat het knelpunt is opgelost door verzwaring van het net.
De netbeheerders zijn verplicht om deze netcongestiegebieden te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor vrijgave additionele capaciteit door toepassen van congestiemanagement. Congestiemanagement in het geval van opwek is het door de netbeheerder terug kunnen regelen van opwek om te hoge belasting in het net te voorkomen tijdens piekmomenten. Hierdoor kan meer transportvermogen worden vrijgegeven totdat het net verzwaard is. De afspraken tussen bestaande aangeslotene en netbeheerder worden vastgelegd in capaciteitsbeperkingscontracten, vaak voor de langere termijn tot verzwaring van het elektriciteitsnet.
Deelname aan congestiemanagement met bestaande opwekinstallaties
In netcongestiegebieden krijgen Windunieleden soms het verzoek van netbeheerder om deel te nemen aan congestiemanagement. Netbeheerders benaderen aangeslotene afhankelijk van de noodzaak in het gebied vanaf aansluitingen met een vermogen groter dan circa 0,5 – 1 MW. Initieel doet de netbeheerder hier een vrijblijvende uitvraag voor. De vrijblijvende aard kan overgaan in een verplichting tot het doen van een voorstel voor een datum en verplicht markt gebaseerd congestiemanagement indien er onvoldoende capaciteit uit de markt wordt gehaald om de veiligheid van het net te kunnen garanderen. Onderstaande afbeelding van Netbeheer Nederland laat de verschillende fases voor netcongestiemanagement zien vanuit de netbeheerder.
Hoe helpt Windunie bij congestiemanagement bij bestaande aansluitingen?
We merken dat betrokken partijen zoals de netbeheerder nog aan het zoeken zijn naar passende afspraken voor capaciteitsbeperkingscontracten. Vanuit Windunie sturen we aan op een standaardproces voor afspraken tussen de leden, de afnemer van de elektriciteit en de netbeheerder en ondersteunen we om te komen tot de juiste afspraken. Hierbij spelen onder ander de volgende aandachtspunten:
- De opwekinstallatie moet op afstand stuurbaar zijn. Bij oudere windturbines is dit vaak niet mogelijk.
- De netbeheerder heeft standaardovereenkomsten opgesteld. Aanvullend hierop moeten de juiste afspraken worden gemaakt met netbeheerder en afnemer van elektriciteit om te komen tot de juiste vergoedingen en verdeling van risico’s en aansprakelijkheden.
- In geval van aansturing van opwek kunnen er consequenties ontstaan voor de afnemer van de elektriciteit. De afspraken moeten goed op elkaar aansluiten om een negatieve financiële positie voor de eigenaar van de opwekinstallatie te voorkomen.
Windunie kan u verder helpen bij het sluiten van een capaciteitsbeperkingscontract
Als u ondersteuning zoekt bij het sluiten van een capaciteitsbeperkingscontract met de netbeheerder, dan kan Windunie u dit bieden. Momenteel is het nog veel maatwerk voor een specifieke situatie. We hopen steeds meer toe te werken naar standaardafspraken voor Windunieleden.
Je kunt contact opnemen met Nick de Wilt via nick.de.wilt@windunie.nl.