Nederlands grootste windpark in lokaal eigendom nadert voltooiing
Op woensdag 20 maart is in Windplanblauw het laatste turbineblad gehesen. Hiermee is windpark Windplanblauw in Flevoland ‘voor het oog’ afgebouwd en staan alle 61 turbines op hun plek. Het is een mooie mijlpaal: het nieuwste windpark van Nederland nadert voltooiing en produceert straks de meeste groene stroom in lokaal eigendom. SwifterwinT en Vattenfall, de initiatiefnemers van Windplanblauw zijn trots op het behaalde resultaat. Windunie is vanaf de eerste plannen voor Windplanblauw betrokken als advies- en projectpartner.
Windpark Windplanblauw
Met deze laatste hijsoperatie is het park nog niet klaar. Voor een aantal turbines geldt dat er nog werkzaamheden in de turbine moeten plaatsvinden. Ook is een deel van de turbines de komende tijd nog in proefbedrijf. Pas na een uitgebreide testfase komen de turbines online. Deze worden dan door de bouwers overgedragen aan de eigenaren van het windpark.
Windpark Windplanblauw is een initiatief van SwifterwinT en Vattenfall. Van de 61 gebouwde turbines zijn er 37 turbines op land en 10 op het IJsselmeer in het beheer van SwifterwinT. Bewoners en ondernemers in het projectgebied in de omgeving van Swifterbant zijn eigenaar van Windplanblauw. Met dit deel van het windpark produceren zij straks de meeste groene stroom in lokaal eigendom in Nederland. Hans Wichink, directeur SwifterwinT: “Ik ben erg blij met het resultaat dat wij hebben bereikt. Met het doorzettingsvermogen en de inzet van een geweldig team, in zeer goede samenwerking met Vattenfall, is er nu een mooi windpark gebouwd, waarmee we een grote bijdrage leveren in de energietransitie.”
De overige 14 turbines op het IJsselmeer zijn in het beheer van Vattenfall. Vattenfall is bekende speler op de Europese markt en een toonaangevend energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Matthew May, projectmanager Vattenfall: “Dicht bij de kust bouwen is vanuit een technisch perspectief een behoorlijke uitdaging. Dit project heeft zeker weten bloed, zweet en tranen gekost, maar ik denk het ons is gelukt om een waardige vervanger te creëren voor het ‘Irene Vorrink’ windpark, de voorganger van Windplanblauw.”
Veel uitdagingen
Na hard werken en met de inzet van alle medewerkers zijn alle 61 moderne turbines werkelijkheid geworden Dat was geen makkelijke opdracht. Doordat de bouw onder andere afhankelijk is van het weer, kon er bijvoorbeeld tijdens harde tot stormachtige wind op land of bij bepaalde golfslag op water niet gebouwd worden. Daarnaast gaat bouwen op water gepaard met andere uitdagingen. Werken met groot materiaal betekent continu anticiperen op weer- en windvoorspellingen om vervolgens materieel en mankracht op basis van steeds veranderende omstandigheden optimaal in te zetten. Veiligheid van de medewerkers staat daarbij voorop, ongeacht of dit leidt tot vertraging. Stephan de Clerck, operationeel directeur SwifterwinT: “Bij de bouw staat veiligheid altijd voorop. Dat betekent tijdig anticiperen of de werkzaamheden wel of niet door konden gaan in verband met de veiligheid van onze medewerkers. Ook in de avonduren is veel gewerkt. Dat kan veilig omdat we er met elkaar voor hebben gezorgd dat er voldoende verlichting was.”
De bouw is bijna afgerond: hoe gaat het nu verder?
Op land leveren de turbines inmiddels al stroom op. In het IJsselmeer staan nu 21 van de 24 turbines onder spanning, waarvan 16 turbines op dit moment al groene stroom produceren. Het duurt naar verwachting nog enkele maanden voordat alle turbines volledig operationeel zijn.
Met het laatste hijsmoment stevenen we af op de afronding van het project Windplanblauw. De communicatie over het park wordt komende tijd vanuit SwifterwinT ingericht. Geïnteresseerden in het windpark kunnen ook op de hoogte blijven over de ontwikkelingen via www.swifterwint.nl