Windunie Logo
  • Zon
  • Wind
  • Energiesystemen
  • Werken bij
  • Contact
Mijn Windunie Lid worden
  • Zon
  • Wind
  • Energiesystemen
  • Werken bij
  • Contact
WindunieWindmaand april 2024Nieuwe perspectieven voor windsector ‘ter land, ter zee en in de lucht’
Geplaatst op: 29 apr 2024

Het doel uit het Klimaatakkoord om in 2030 35 terawattuur (TWh) elektriciteit uit zonne- en windparken op land te produceren, is goed haalbaar maar de benodigde groei voor doelen op de langere termijn stagneert. Deze boodschap nam NP RES-directeur Kristel Lammers (op de foto) mee naar een bijeenkomst met de Nederlandse wind-op-land-sector in Bunnik, donderdag 11 april.

In Bunnik was Windunie gastheer van de eerste R-Meeting van 2024. In de Nederlandse wind-op-land-sector is het kennisplatform R-Meetings actief dat twee keer per jaar een fysieke bijeenkomst organiseert. R-Meetings staat voor ‘regelmatige’ of ‘regular’ meetings over windenergie op land. Tijdens de R-Meetings worden presentaties gehouden over actuele thema’s en ontwikkelingen. Daarnaast wordt er door de deelnemers volop genetwerkt.

Elektrificatie is een hoeksteen van de energietransitie op de langere termijn. En een klimaatneutraal energiesysteem vraagt om constante groei emissievrije elektriciteit. Hoe kunnen we dat met elkaar oplossen? In Bunnik gingen een kleine 100 professionals uit de wind-op-land-sector met deze vraag aan de slag. Wind- en zonneparken op land zullen in 2030 naar verwachting 34 tot 44 TWh elektriciteit produceren. Daarmee zal het RES-doel van 35 TWh zeer waarschijnlijk gehaald worden. Maar het ‘totaalbod’ van de regio’s van 55 TWh in hun oorspronkelijke voorstellen, dat door de inmiddels demissionaire minister voor Klimaat en Energie in een Kamerbrief eind 2022 als streefdoel is benoemd, komt niet in zicht. Dit blijft zo als de snelle groei van zonnepanelen bij huishoudens wordt meegeteld.

Tijdens de R-Meeting in Bunnik gingen, naast Kristel Lammers, sprekers Jan Vos (NedZero), Siward Zomer (Energie Samen) en Sanne Tonneijck (Windunie) in op nieuwe perspectieven voor de wind-op-land-sector.

Op land ziet Jan Vos, onder andere door de toenemende impact van netcongestie, nieuwe kansen voor het realiseren van opwek zo dicht mogelijk bij de gebruiklocatie. Dat het lokaal verbinden van vraag en aanbod een succesvolle strategie is (en niet uit de lucht gegrepen) kwam naar voren in de bijdrage van Sanne Tonneijck. Zij is manager Local4Local energiesystemen bij Windunie. Afgelopen jaar is met de provincie Fryslân onderzoek gedaan naar de haalbaarheid een aanvaardbaarheid van Local4Local energiehubs. Uit het onderzoek blijkt dat met de ontwikkeling van Local4Local energiehubs jaarlijks tientallen miljoenen euro’s energiekosten in de regio kunnen blijven. Ook verminderen deze hubs de druk op het electriciteitsnet.

Ter zee gebeurt ook het nodige. Siward Zomer, voorzitter van Energie Samen, legde in Bunnik een link tussen Onze Noordzeestroom (ONS) en de wind-op-land-sector. ONS wil het eerste coöperatieve windpark op zee bouwen: van, voor en door Nederlandse bedrijven en inwoners. 14 maart is bekend geworden dat ONS zich aansluit als partner in het Noordzeker consortium. Hiermee heeft ONS, en de Nederlandse energiecoöperaties, de mogelijkheid gehad deel te nemen in de Noordzeker-bieding op IJmuiden Ver. Door slimme keuzes te maken op het gebied van systeemintegratie levert Noordzeestroom ook nieuwe mogelijkheden op voor wind op land.

Deel dit artikel:
Terug naar maand
Wim van Beuzekom
Wim van Beuzekom
Communicatiestrateeg
LinkedIn 030 753 31 00 Email

Meer deze Windmaand

De Energiegemeenschap in de elektriciteitswet Mijlpalen 2023 online Windex maart 2024 EPEX-prijzen en productiecijfers maart 2024​  Energie Samen nieuwsbrief april 2024
vorig artikel volgend artikel

Op de hoogte blijven?

Met een abonnement op ons digitale magazine, de Windmaand, blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Windunie en op het gebied van wind- en zonnestroom, opslag en energiehubs. Ook in Windmaand: de Windex-data en de jongste productiecijfers. Windunie-leden ontvangen de Windmaand kosteloos. Voor niet-leden hebben wij twee abonnementen beschikbaar waarbij we verschillende tarieven hanteren tot maximaal €125,-/jaar. Meld je aan als je meer informatie over de Windmaand wilt ontvangen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo
Windunie
Coöperatie
Projecten
Zeker Windunie
Haal Alles uit je Park
Groenbalans
Veelgestelde vragen
Contact

info@windunie.nl
030 753 3100
Van Deventerlaan 30-40
3528 AE Utrecht

Direct naar
Zon
Wind
Energiesystemen
Mijn Windunie
Over ons
© 2025 Copyright Windunie
Algemene voorwaarden Privacy policy Cookies Disclaimer
info@windunie.nl
030 753 3100