Op 25 januari 2024 bracht de Werktafel Regionale Energie Strategie (RES) Drenthe een inspirerend bezoek aan de Energietuin Assen-Zuid. De Energietuin telt straks zo’n 37.000 zonnepanelen op ca. 19 hectare, waarmee duurzame stroom opgewekt wordt voor ongeveer 6.000 Assense huishoudens. De overige ruim 30 hectare van het terrein wordt ingericht voor natuur, recreatie en educatie.
Goed bezocht
De Energietuin is een voorbeeld van de natuur-inclusieve energietransitie in Drenthe en meteen een casus dicht bij huis, waar deelnemers direct kunnen leren van de vraagstukken die spelen in de energietransitie. Met ruim 20 deelnemers, waaronder beleidsmedewerkers energie van gemeenten en provincie, de contactpersoon van de NP RES Noord Nederland, en vertegenwoordigers van Tennet, Enexis, Rendo, en De Drentse Kei, werd de excursie goed bezocht. De ochtend begon op het provinciehuis met een inleiding door Jannetje Kolijn, projectleider vanuit de Natuur en Milieufederatie Drenthe, waarbij ze het concept van de Energietuinen presenteerde en het ontwerp toelichtte. John Smalbil, de betrokken ambtenaar van gemeente Assen, vertelde over hoe gemeente Assen van het begin van de ontwikkeling van de Energietuin participatie en coöperatieve ontwikkeling voorop heeft gezet.
Van theorie naar praktijk – Een interessant veldbezoek
Na deze inleiding begaf de groep zich naar het veld, waar technisch manager Jeroen Ohm van Windunie een rondleiding gaf. Hierbij werden niet alleen technische details belicht, maar ook vertelde hij enthousiast over het concept van Energietuinen en de ecologische inrichting van het park. Benjamin Uilenberg van hoofdaannemer ProfiNRG deelde inzichten over de bouwwerkzaamheden, waarna Jan Hammer van AsserEnergie sprak over de cruciale rol van de coöperatie.
De Energietuin Assen-Zuid als levend voorbeeld
De interactie met de deelnemers was levendig, met veel interesse in lokaal eigendom. Het tonen van een succesvol voorbeeld zoals de Energietuin Assen-Zuid bleek een krachtig middel om de theoretische discussies tot leven te brengen. Na een informatieve ochtend keerden de deelnemers terug naar het provinciehuis, voor een gezamenlijke lunch, gevolgd door een uitgebreide vraag- en discussieronde. Onderwerpen varieerden van de business case voor een energiecoöperatie tot de rol van de gemeente en de duurzaamheid van zonneparken.
De Werktafel benoemde specifieke onderwerpen voor verdere verkenning en vervolgacties, waaronder een mogelijke masterclass en aandacht voor het kwaliteitsbudget. Deze excursie was niet alleen een waardevolle ervaring voor de deelnemers, maar laat ook zien dat de Energietuin Assen-Zuid als lokaal voorbeeld antwoorden biedt op vraagstukken waar velen mee worstelen in de energietransitie. De Energietuin zal dan ook een doorlopende casus zijn voor het professionele veld.
Over het project
De Energietuin Assen-Zuid wordt ontwikkeld door de Natuur en Milieufederatie Drenthe, AsserEnergie en Windunie. Windunie en AsserEnergie worden na oplevering samen eigenaar van de Energietuin Assen-Zuid. De Energietuin telt straks zo’n 37.000 zonnepanelen op ca. 19 hectare, waarmee duurzame stroom opgewekt wordt voor ongeveer 6.000 Assense huishoudens. Wie wil kan straks investeren in de Energietuin en meeprofiteren van het rendement. De duurzame stroom wordt via AsserEnergie geleverd aan huishoudens in Assen. Belangstellenden kunnen zich hier voor aanmelden via asserenergie.nl/energietuin. De overige ruim 30 hectare van het terrein wordt ingericht voor natuur, recreatie en educatie. Een beleefbaar landschap dat een toename creëert van biodiversiteit en meerwaarde biedt voor de omgeving. Dat is het idee achter de Energietuinen, een concept van de Natuur en Milieufederaties. De Energietuin in Assen is één van de eerste die gerealiseerd wordt in Nederland.