Utrecht – 27 augustus 2024 – Windunie en Energie Samen vragen Tweede Kamerleden om burgerparticipatie en energiecoöperaties een betere plek te geven in alle tenders voor wind-op-zee die nog gaan komen en de kwaliteitscriteria in de offshore wind tenders direct aan te passen. Daar wordt Nederland schoner, sterker en eerlijker van. Een position paper met deze oproep is door Onze NoordzeeStroom, een initiatief van Energie Samen en Windunie, vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer.
Onze NoordzeeStroom (ONS) deed dit jaar mee met de tender voor windpark IJmuiden Ver Beta. ONS is hiervoor partner geworden van het consortium Noordzeker; een samenwerking van pensioenfonds ABP, pensioenbelegger APG en duurzame energieontwikkelaar SSE Renewables. De kavel IJmuiden Ver Beta is gewonnen door Vattenfall en een Deense investeerder. Deze uitslag betekent dat de Nederlandse burgers en bedrijven via energiecoöperaties nog steeds niet rechtstreeks toegang krijgen tot de energie van onze Noordzee waardoor zij geen zekerheid hebben over toegang tot duurzame energie van zee tegen een stabiele en eerlijke prijs. Ook het eigendom van de energie van de Noordzee blijft vooralsnog buiten het bereik van de inwoners en bedrijven van Nederland. Een gemiste kans om iedere Nederlander, via de energiecoöperaties, mee te laten profiteren van een windpark op de Noordzee.
De eerstvolgende tender, IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek 1, komt eraan en de sector heeft nog geen zicht op een daadwerkelijk verbeterde positie voor participatie door Nederlandse burgers en bedrijven. Daarom biedt ONS een position paper aan de politici, bestuurders en ondernemers van Nederland aan. Hierin kunnen zij lezen:
- Waarom Nederlandse afnemers, burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties de vruchten moeten plukken van energie op onze eigen Noordzee.
- Hoe wij de elektrificatie en verduurzaming van de Nederlandse gebouwde omgeving en industrieterreinen op gang brengen en hoe onze samenleving meer financieel kan profiteren van onze eigen Noordzeestroom als zij directe toegang krijgen tot betaalbare en betrouwbare duurzame energie van de Noordzee.
- Waarom wij Tweede Kamerleden vragen om burgerparticipatie en energiecoöperaties een betere plek te geven in alle tenders voor wind-op-zee die nog gaan komen en de kwaliteitscriteria in de offshore wind tenders direct aan te passen.
- Hoe mede-eigendom de sleutel is tot efficiënt gebruik van duurzame energie.
- Hoe energie binnen een coöperatie van Nederlandse burgers en bedrijven gezamenlijk met elkaar gedeeld kan worden tegen kostprijs en de verduurzaming van Nederland extra momentum krijgt en betaalbaarder wordt.
Pascal Weijers, directeur Windunie: “Wij gaan graag met politiek Den Haag in gesprek hoe we bij toekomstige tenders afnemerparticipatie, en daarmee eigendom van wind op zee door Nederlandse burgers en bedrijven, een betere plek kunnen geven in de tendercriteria. Haast is geboden, er komen behoorlijk wat tenders aan in de lopende kabinetsperiode. Wij zijn ervan overtuigd dat onze voorstellen bijdragen aan het beter laten werken van Nederlandse Noordzeestroom voor Nederlandse gebruikers. Daar wordt Nederland sterker, schoner en eerlijker van.”
Siward Zomer, voorzitter Coöperatie Energie Samen U.A.: “Wij zijn ervan overtuigd dat burgerparticipatie de verduurzaming van Nederland zal versnellen en zijn blij met de toezegging van de toenmalig verantwoordelijk minister Rob Jetten om bij de evaluatie van de tenders voor IJmuiden Alpha en Beta nadrukkelijk te kijken wat deze coöperaties over de streep heeft getrokken om mee te doen en waar eventueel bij toekomstige tenders die burgerparticipatie een betere plek gegeven kan worden.”