De afgelopen twee weken hebben Else Noë, Wim van Beuzekom en Stijn van der Kamp een bijdrage geleverd aan een informatieve cursus georganiseerd door de NMF Overijssel voor energiecoöperaties en ambtenaren van gemeentes in de provincie Overijssel. Doel: kennis verschaffen over het ontwikkelen van windturbines met minimaal 50% lokaal eigendom. Windunie mocht daarbij bijdragen aan een reeks van 4 leermiddagen waarbij 2x een groep van circa 30 deelnemers kennis opdeed om de windopgave in Overijssel te kunnen gaan vormgeven.
De bijdrage van Windunie was om vanuit het perspectief van een (coöperatieve) commerciële ontwikkelaar onze visie op windontwikkeling te delen. In ons denken en doen is er veel aandacht voor inwonerparticipatie. Windunie streeft naar projecten op basis van 90% lokaal eigendom. Die ambitie – het maximaliseren van het rendement voor (direct) omwonenden – maakt ons als ontwikkelaar uniek. Als specialist in het maximaliseren van lokaal eigendom kregen we de kans om deze kennis te delen met energiecoöperaties en ambtenaren. Hiernaast was het voor Windunie een goede kans om in de belevingswereld van energiecoöperaties in Overijssel te stappen en hiervan te leren.
Initieel waren de aanwezigen ietwat terughoudend en gaven zij aan windontwikkelaars te associëren met winstbejag en misleiding. Het was vooral merkbaar dat er wantrouwen heerst door de ongelijke positie tussen ontwikkelaar en energiecoöperatie. Dit wordt vooral gelinkt aan de kennis en financiële slagkracht bij ontwikkelaars. Het waarborgen van gelijkwaardigheid en transparantie in het ontwikkelproces is volgens de coöperaties een belangrijke voorwaarde voor een werkbare samenwerking en om eerlijk te delen.
Het verhaal van Else, Wim en Stijn werd goed ontvangen door de deelnemers van de cursus. De presentatie werd bestempeld als open, eerlijk, duidelijk, leerzaam en dynamisch. De aanwezigen hebben naar ons een goed idee gekregen hoe windontwikkeling met een coöperatieve commerciële ontwikkelaar ‘ook’ kan en is er veel vertrouwen gewekt.