Lobby april 2025
Grote kans dat je afgelopen maanden in aanraking bent gekomen met de Inframarginale Elektriciteitsheffing (IME). Door een brief van de NEa, door een mailing van Windunie en/of door het uitrekenen van de heffing. We blikken nog één keer terug, hoe zat het ook alweer? En wat was de rol van Windunie?
2022 – de aanleiding ligt al in 2022, wanneer een ongekend sterke stijging van de elektriciteitsprijzen op de EPEX-markten in Europa optreedt door de oorlog in Oekraïne.
2023 – vanuit Europa wordt aan de lidstaten opgelegd dat zij de winst van producenten van (duurzame) energie moeten afromen. Het doel is om de overwinsten die oneerlijk verkregen zouden zijn, af te romen, met een regeling genaamd de Inframarginale Elektriciteitsheffing (IME). Echter heeft iedere lidstaat op dit moment nog enige ruimte om zelf de regeling in te vullen.
2023/2024 – Door lobbywerkzaamheden Windunie zoals veel gesprekken met het ministerie van Economische Zaken, is geprobeerd om de regeling zo werkbaar mogelijk te laten zijn. En om de regeling zo in te steken dat producenten die in de heffingsperiode hun stroom verkocht hebben op de lange termijnmarkt, geen extra nadeel ondervinden.
De regeling was namelijk als volgt vormgegeven: Wanneer het opgesteld vermogen van productie-installatie achter een hoofdaansluiting groter of gelijk was aan 1MW werden 90% van de inkomsten boven de 130 EUR/MWh afgeroomd tussen 1-12-2022 en 1-6-2023. In de praktijk waren de prijzen enkel in december 2022 hoger dan 130 EUR/MWh.
Initieel wilde het ministerie dat producenten binnen de doelgroep via hun boekhouding werden afgerekend. Dit was voor leden van de Windunie Pool een probleem. Doordat Windunie de hoge inkomsten van 2022, achtergesteld uitkeerde hadden de leden over de gehele heffingsperiode hoge prijzen ontvangen en zouden zij een zeer hoog bedrag moeten afdragen.
Door lobbygesprekken is naast de boekhoudmethode een nieuwe methode ontwikkeld, waarbij het mogelijk werd om het af te dragen heffingsbedrag te berekenen aan de hand van geldende day-ahead uurprijzen en de daadwerkelijke meetwaarden van de productie-installatie(s) tijdens de heffingsperiode. Alsof je handelde op de dag-vooruitmarkt dus. Door deze ‘dag-vooruit-methode’ kon voor Poolleden van Windunie een eerlijk heffingsbedrag worden berekend.
2024 – de definitieve regeling komt tot stand, met daarin de twee genoemde rekenmethodes waar de producent zelf uit mag kiezen.
2024, kwartaal 3 en 4 – de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) is door het ministerie als uitvoerende partij van de IME aangewezen. Zij werken de heffing verder uit tot een praktisch stappenplan, in samenwerking met de Belastingdienst. De NEa neemt contact op met Windunie om de regeling zo werkbaar mogelijk te maken.
2024, december – deadline om je bezwaar aan te tekenen als je onterecht aangeschreven bent door de NEa. Bijvoorbeeld producenten met een opgesteld vermogen van minder dan 1 MW.
2025, kwartaal 1 – alle modellen om het heffingsbedrag uit te rekenen en af te dragen zijn gepubliceerd. Windunie helpt haar leden om de aangifte voor te bereiden:
- Door de meetwaarden van de productie-installaties aan te leveren aan leden waarmee zij zelf het model konden invullen.
- Door vanuit Windunie het model in te vullen voor de leden.
2025 – 1 april. De deadline is verstreken. We zetten voorlopig een punt achter dit dossier. De heffing is vooralsnog eenmalig, omdat het vanuit een tijdelijk wet geregeld is. Er zijn geen tekenen dat de wet verlengd wordt. Het was snel schakelen in een ingewikkeld proces, maar wij zijn blij dat wij onze leden een waardevolle dienst hebben kunnen verlenen.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Stijn van de Kamp via 030 753 3100 of stijn.van.de.kamp@windunie.nl.